Szatymazon

2021.01.11. 18:55

Nyílik még a sárga rózsa

Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa? Az Illés együttes ismert dalát ha most kérdésként értelmezzük, meglepő válasszal szolgálhatunk rá, hiszen szatymazi olvasónk fotója bizonyítja, hogy igen, januárban is tud virágozni ez a növény.

Munkatársunktól

Januárban is nyílik rózsa olvasónk kertjében. Fotó: DM

Pedig a nemes ró­­zsák leginkább nyáron tündökölnek, akkor többé-kevésbé folyamatosan nyílnak. Bár a legtöbb faj jól tűri a hideget is, így nincs szükség például a takargatására sem, a kertek királynője ilyenkor azért általában pihen, hogy aztán a természet ébredésével ő is új életre kelhessen.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a rózsa most hóvirágnak érezte magát, és ha már ilyesmit nem látott maga körül, úgy döntött, hogy helyettesíti őket, hogy legyen virág, ami díszíti a kertet ja­nuár első napjaiban.

Januárban is nyílik rózsa olvasónk kertjében.
Fotó: DM

Jó hír, hogy a rózsa kifejezetten jó hatással van a tanulásra, aminek most, a félév zárása a előtt elég sok diák nagy hasznát tudja venni.

Német kutatók kimutatták, hogy az alvás közben érzékelt rózsaillat az agynak azt a részét aktiválja, amely a tanulással áll összefüggésben.

Az illat képes reaktiválni az újonnan tanultakat, így aki ezt a virágot szagolgatja álmában, később is jobban em­lékszik a tanultakra. Akinél te­­hát hasonlóan jól érzi magát a kerti rózsa az enyhe télben, ajándékozza oda egy diáknak, hátha hasznát veszi. A közelítő havazás és az éjszakai fagyok ugyanis hamar úgyis elveszik a rózsa kedvét a virágzástól, így viszont legalább hasznossá válhat túl korai buzgósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában