Napszínes

2021.01.01. 17:30

Vaskakas a Tisza fölött

Az év utolsó napján sokféle állat szóba kerülhet. A hal a víz­­parti emberek hiedelmeiben meghozza a szerencsét, pénzt ígér pikkelyeivel, másutt meg elúszik vele, kivéve, ha a farká­nál kezdjük az evést.

Farkas Judit

Fotó: Sóti Judit

A disznó orrával kitúrja a szerencsét, az év első napján az orr, a csülök, a fül, a farok áll nagy becsben, nem az egyébként finomabbnak tartott falatok. Baromfit enni viszont nem szabad, mert hátrafelé kapar, így elkaparja a jó szerencsénket. A vaskakas ilyen szempontból nem ártalmas, mert egyrészt nem fogyasztható, másrészt nem tud kaparni. Szélkakasként háztetőkön, templomok tornyán látni. Szegeden, a Felső Tisza-parton horgonyzó egyik úszóháznál viszont a hajóorrban kapott helyet.

A szélirányt mutató, forgó szélkakas nem mostanában kezdte a karrierjét. Szenczi Molnár Albert 1625-ben vetette papírra: „...az templomok tornyainak tetejére rézből csinált kakasokat szoktak helyeztet­­ni, mert minekután Péter Id­vezitőjét megtagadta volna, az kakasszóra serkent fel.” A kakas arra emlékeztet, hogy miután Péter apostol három alkalommal megtagadta Krisztust, az első kakasszóra döbbent rá tettére. A hűség, a bűnbánatra való felhívás, a hit és az erkölcsi éberség szimbóluma a kakas az ókeresztény kortól. Vele búcsúzunk a 2020-as évtől.

Régen bőgőshajók szántották a vizet a Tiszán, most vaskakas trónol a hajóorrban az úszóházak utcáján.

Fotó: Sóti Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában