Középiskolai felvételi

2021.02.18. 07:30

Az elmúlt évtized leggyengébb magyar felvételijét írták

Az utóbbi 10 év leggyengébb magyar felvételi eredményét érték el idén magyarból a nyolcadikosok, az országos átlag 24,4 pont lett. Ez a korábbi év negatív rekordjától is több mint 2 ponttal marad el. Maximális pontszámot senki nem kapott, a 40 pontos határt is csak a vizsgázók 3,5 százaléka érte el.

Timár Kriszta

20210212 Szeged Vőneki Ádám tanár magyar nyelv és irodalom órát tart az Arany János iskolában fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Sok nyolcadikos diák panaszkodott az idei központi ma­­gyar felvételi vizsgára, azt túl nehéznek találták. Immár hivatalosan, számokkal is ki­mutatható, hogy az utóbbi 10 év leggyengébb teljesítményét eredményezte a feladatlap.

24,4 pontos átlag

Az idei előzetes országos statisztika szerint, amelyet az Ok­tatási Hivatal közölt több mint 90 százalékos feldolgozottság mellett, az derült ki, hogy az átlagpontszám mindössze 24,4 lett – több mint 2 ponttal kevesebb, mint az eddigi negatív rekorder tavalyi évben.

Vőneki Ádám szerint idén nagyon időigényes volt a nyolcadikos magyar felvételi feladatlap. Fotó: Kuklis István

A korábbi években minden alkalommal megközelítette, vagy túl is haladta ez a szám a 30-at. Olyan sem történt még az elmúlt évtizedben, hogy a matematikadolgozatok jobban sikerültek, márpedig idén ez volt a helyzet.

Túl időigényes volt

Vőneki Ádám, az Arany János Általános Iskola magyar–történelem szakos tanára szerint az idei feladatlap jóval időigényesebb volt a korábbi évekhez képest.

– Ha a szövegalkotásra a diákok 10 percet szántak, a maradék 9 feladatra darabonként 4 perc jutott. Ez nagyon ke­­vés, főleg ha olyan pepecselősek is vannak köztük, mint például a szövegértés volt

– mondta a pedagógus, aki szerint a feladatsor nem teljesen a gyerekek életkorához volt szabva. Hozzátette: a pontozás is szigorú volt. Az egyik feladatnál például ha háromból két jó választ adott a diák, akkor sem kapott pontot.

– Természetesen ha az átlagteljesítmény rossz, egyénileg sem feltétlenül baj, ha nem sikerült úgy, ahogy azt a diák eltervezte, de azért a nívós gimnáziumokba kell a magas pontszám. Ez pedig azoknak a jó tanulóknak lehet különösen fájó, akik a stresszhelyzetet nem tudták jól kezelni – mondta a szaktanár.

A felső fél százalék

A statisztikák szerint egyébként 40 pontra vagy afelett mindössze a vizsgázók 3,5 százaléka tudta megírni ezt a feladatsort, a 45 pontos határt viszont már csak 0,4 százaléknyian érték el. Maximális pontszámot, 50-et senki nem kapott, 49 pontot 4 diák tudott szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában