Vitaminbombát kaptak a véradók

2021.02.13. 19:16

Közös megyei akciót indított a Magyar Vöröskereszt és a Gyógyszerész a háznál program

Kiemelt véradássorozatot indított útjára a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezete és a Gyógyszerész a háznál program. A közös akció első alkalmát szombaton tartották a Honvéd téri Vérellátó Központban, a véradókat meglepetés ajándékkal várták.

Koós Kata

C-vitaminnal és szaktanácsadással segítik a gyógyszerészek a kiemelt véradások résztvevőit. Fotó: Karnok Csaba.

Fotó: Karnok Csaba

– A Magyar Vöröskereszt folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyekkel támogatni tudjuk a véradókat. Egész február hónapban a Gyógyszerész a háznál program munkatársai segítik megyeszerte egy-egy kiemelt véradás megvalósításával a véradásainkat – fejtette ki Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Házhoz megy a patika

A Gyógyszerész a háznál program magában foglalja a gyógyszerek házhoz szállítását, valamint a szakmai tanácsadást is.

– Ez nem csupán futárszolgálat, a házhoz is gyógyszerészek mennek. Célunk, hogy akik nem tudnak elmenni a gyógyszertárba, mert mozgásukban korlátozottak, betegek, idősek, vagy éppen kismamák, akik nem szeretnék kitenni magukat a fertőzéseknek, az ő rendelkezésükre is szakemberek álljanak. Szegeden és ötven kilométeres körzetében tevékenykedünk – magyarázta Jánossy Kinga, szakgyógyszerész, a program szakmai vezetője.

Fokozott szükség

A kiemelt véradás során a szokásos ajándékok mellett a gyógyszerészek C-vitaminnal kedveskedtek a véradóknak.

– A vitaminok mellett szakmai tudásukkal, tanácsaikkal is segítik a véradókat, ugyanis hamarosan közös videókkal is jelentkezünk majd, melyekben a gyógyszerészek speciális, direkt véradókra szabott rövidfilmeket forgattak. Olyan kérdésekre válaszolnak, melyek leginkább foglalkoztatják a véradókat – fejtette ki Sasvári Krisztina, aki hozzátette: a járványhelyzet kitörése óta kiemelt szükség van a véradó hősökre.

C-vitaminnal és szaktanácsadással segítik a gyógyszerészek a kiemelt véradások résztvevőit. Fotó: Karnok Csaba.

– A tavalyi esztendőt sajnos 85 százalékos eredménnyel zártuk, ami azt jelenti, hogy nem sikerült azt a véradó számot teljesíteni, melyet minden évben a vérellátó szolgálattal közösen megállapítunk. A koronavírus miatt nagyon sok esemény elmaradt, holott nem csak az nagyon fontos, hogy sok véradó legyen, hanem, hogy folyamatosan legyenek sokan, hiszen a vérkészítmények felhasználhatósága igen változatos – magyarázta.

Folytatják

A két szervezet a hónap folyamán további három alkalommal és helyszínen szervez kiemelt véradást, ahol szintén vitaminbombákkal várják a véradókat: február 20-án Hódmezővásárhelyen a Csúcsi Olvasókörben, február 22-én a Makói, 25-én pedig a Szentesi Vérellátó Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában