Mégis mitől?

2021.02.06. 18:03

Őszül a kárókatona – Videó

Egy fiatal és egy idősebb kárókatonát is megörökített fotós kollégánk, Török János január végén Máté Bence, az ismert ter­­mészetfotós lesében.

Farkas Judit

A kormoránok, más néven kárókatonák hímje fehér tollakat növeszt a nász­időszakban. Úgy néz ki, mintha megőszült volna. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Az öregebbik madár fején fehér tollakat látni, mintha megőszült volna. A madarak nemigen szoktak megőszülni, de akinek van gyereke, az el tudja képzelni, hogy valahogy mégis.

A kormoránok, más néven kárókatonák hímje fehér tollakat növeszt a nász­időszakban. Úgy néz ki, mintha megőszült volna. Fotó: Török János

De apa, én miért leszek vizes, ha lemerülök, és a kacsák miért nem? Mert nekünk, kárókato­náknak nincs faggyúmiri­gyünk, ezért szárítkozunk a na­­pon. Miért nőttem fel egy el­­száradt fára rakott fészekben, amikor másoknak zöld lombok jutnak? Mert az ürülékünk tönkreteszi a fákat, amikre köl­­tözünk, de mi azokat tovább használjuk. Mikor költözünk már délebbre telelni? Majd ha befagy a víz. Kik azok a kormoránok? Azok is mi vagyunk. Miért nem szeret minket mindenki? Mert a halastavaknál elég nagy károkat tudunk okozni. Most már fogd be a szádat, gyermekem, megőszülök, ha még egyet kérdezel.

A fiatalabb példányok még nem őszek.
Fotó: Török János

Elküldelek a rokonokhoz, hét alfajunk él Eurázsiában, Afrikában, Észak-Amerikában, Grön­­landon, Ausztráliában és Új-Zélandon, válogathatsz. Én a legmesszebbit ajánlom.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=Rhwq_n-1R5E&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2rFIQYBQnBDGHMLsyXSB0TZQ9ISYjPIJ2C6hmlbtnwG4x1yzZG_0EOUG8&ab_channel=J%C3%A1nosT%C3%B6r%C3%B6k

– De miért? – A többit meg már tudjuk. Hinnénk. A fehér tollaknak ugyanis nincs kö­­zük a gyerekneveléshez, amit a kormoránoknál együtt oldanak meg a szülők. A hím a szerelemtől őszül meg, a tollak „ünneplőjének” részei a nászidőszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában