23 helyen számláltak a megyében

2021.02.23. 18:21

Vásárhelyen sok fülesbagoly telel

A Magyar Madártani Egyesület január végén kérte a lakosság segítségét a hazánkban telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez. Minden eddiginél több adat érkezett be, és kiderült, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 ezer 455 erdei fülesbagoly telelt.

Farkas Judit

Telelő erdei fülesbaglyok. Január végén 23 helyen számláltak megyénkben, majdnem ezer baglyot láttak. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Az összes megyéből és a fővárosból is érkeztek adatok. Csongrád-Csanád megyében 23 helyen számlálták a baglyokat, és 940 példányt észleltek.

Hódmezővásárhely a megyei rekorder: az MME közleménye szerint itt 200 feletti egyedszámot jegyeztek fel.

Csak Batidán 170 madár éjszakázott – tudtuk meg Tokody Bélától, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkárától. Makón 125 egyedet számoltak meg, Szegeden a Kemes utcában volt nagyobb csapat, ott 90 baglyot láttak. Tokody Béla elmondta: nagy változás nem történt a tavalyi adatokhoz képest, amikor szintén enyhe volt a tél. Kemény teleken, amikor vastag a hótakaró, a madarak is összehúzódnak, több telel a településeken.

Telelő erdei fülesbaglyok. Január végén 23 helyen számláltak megyénkben, majdnem ezer baglyot láttak. Fotó: Török János

Az erdei fülesbagoly nem veszélyeztetett, állománya stabil. Ennek egyik oka, hogy nagyon jól alkalmazkodik. A felmérés alapján 16 ezer 455 fülesbagoly telelt idén Magyarországon, ezek a 100 napos telelési időszakban több mint 4 millió mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztítanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában