#bankolás

2021.03.16. 13:13

Ezeket érdemes tudnod, amennyiben kölcsönkérsz valamelyik banktól

A szabad felhasználású, viszonylag rövid időn belül rendelkezésre álló és korrekt feltételeket kínáló, kisebb összegű kölcsönök ideális megoldást jelenthetnek, ha gyorsan van szükséged forrásra mondjuk autóvásárláshoz, felújításhoz vagy egy-egy műszaki cikk cseréjéhez.

delmagyar.hu

married couple with bills receipts documents and a laptop at home

Fotó: Evgeny Atamanenko

A személyi kölcsön igénylésének módja és főbb lépései

Ma már a folyamat egyaránt elindítható online, telefonon keresztül, személyesen, vagy akár SMS formájában is. A legtöbb pénzintézet tehát többféle opciót is biztosít a kölcsönfelvételre vonatkozó igényed jelzésére.

Rendszerint ezt követi az adatok egyeztetése, a szükséges pénzösszeg nagyságának tisztázása, majd pedig a választás a rendelkezésre álló konstrukciók között. Miután a pénzintézet által kért valamennyi dokumentum bizonyítása megtörténik, a szolgáltató elbírálja a hitelkérelmet.

Pozitív eredmény esetén a szerződéskötés jelentheti a következő mérföldkövet. Ezután pedig maga a folyósítás, illetve a törlesztés lesz csak hátra. Strukturált, kiszámítható keretek között van tehát lehetőség a személyi kölcsön igénylésére. Most nézzük meg a folyamat eredményes megvalósulásának a kritériumait.

A sikeres igényléshez nélkülözhetetlen igazolványok és igazolások

Érvényes személyes okmányok hiányában gyakorlatilag nem is érdemes hiteligénylés címszóval felkeresned a szóba jöhető pénzintézeteket. A folyamat nulladik lépése tehát, hogy az érvényes személyi igazolványod, a magyarországi lakcímet igazoló lakcímkártyád és az adókártyád mindenképp rendelkezésre álljon.

Szintén célszerű előre kalkulálni a jövedelmed igazolására szolgáló dokumentumok előkészítésével is. Tehát gondoskodj még időben róla, hogy az alkalmazotti, vállalkozói vagy nyugdíjas jövedelmeket alátámasztó okmányok kéznél legyenek.

Ha pedig az általad választott személyi kölcsön folyósítása banki átutalás formájában történik, akkor egy érvényes lakossági bankszámla szintén elengedhetetlen lesz a hitelbírálat pozitív lefolyásához.

A személyi kölcsön igénylését egyértelműen kizáró tényezők

Fontos, hogy az alábbiakban felsorolt kitételek és kizáró tényezők a pénzintézet mellett neked is szolgálják az érdekeid, mint adós. Segítenek ugyanis proaktívan elkerülni a kockázatos és túlságosan nagy összegű hitelfelvételek miatt felmerülő financiális problémákat.

Úgyhogy célszerű rájuk ezen a szemüvegen keresztül tekinteni. Minden érintett számára stabil kereteket és biztos alapot jelentenek. Hogy konkrétabban fogalmazzunk, nézzük meg őket egyenként.

Gyakorlatilag pénzintézettől függetlenül kizáró tényezőnek számít:

  • ha nem rendelkezel igazolt jövedelemmel;
  • ha a neved szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (röviden adóslista) adatai között;
  • ha nem fizetted az előírtaknak megfelelően a korábban felvett kölcsönök bármelyikét, és legalább 3 hónapon át elmaradtál a törlesztőrészletekkel;
  • ha a munkaszerződésed csak határozott időre szól;
  • ha a rendelkezésre álló jövedelmednek már túlzottan nagy hányada megy el hiteltörlesztésre;
  • illetve ha hiányoznak a hitelbírálathoz szükséges okmányaid és dokumentumaid.
  • Hogyha a felsoroltak közül nálad is fennáll bármelyik eshetőség, akkor erősen javasolt pótolnod a hiányosságokat, mielőtt felkeresed a szóba jöhető pénzintézeteket.

    Mit jelent az online kölcsön lehetősége?

    Sikeres kölcsönfelvétel helytől és időtől függetlenül, a nap 24 órájában? Igen, ma már ez is könnyedén megoldható. Tehát abszolút megoldható a személyi kölcsön sikeres igénylése anélkül, hogy személyesen fel kellene keresned bármilyen pénzintézeti fiókot.

    A folyamat sikeres lebonyolításához stabil internetkapcsolatra, illetve a fentebb taglalt dokumentumok és igazolások digitalizált változataira lesz szükség. Mindezen felül sok pénzintézetnél előírás, hogy a saját belső rendszerüket használd az ügyintézéshez.

    Az online kölcsön a következő általános lépések mentén valósulhat meg:

  • Pénzintézet és konstrukció kiválasztása – ehhez célszerű összevetned a rendelkezésre álló ajánlatokat.
  • Regisztráció, szükséges adatok megadása – a legtöbb online felület felhasználóbarát módon, lépésről lépésre vezet végig.
  • Dokumentumok csatolása – végig online, az erre a célra fejlesztett platform segítségével.
  • Igénylés elbírálása – ehhez sem kell személyesen megjelenni, interneten keresztül kapsz értesítést az eredményről.
  • Szerződéskötés – korszerű online megoldással, okostelefon segítségével.
  • Mivel az online kölcsön nemcsak kényelmes, de biztonságos módot is kínál a személyi kölcsön felvételéhez, ezért egyre népszerűbb opciónak számít.

    Mennyi idő alatt kapunk leggyorsabban „gyorskölcsönt”?

    Ma már egyáltalán nem ritka a néhány órán belüli folyósítás. Viszont a minél gyorsabb lebonyolítás érdekében fontos, hogy a szóban forgó pénzintézet ügyfeleként igényelj kölcsönt. Még jobb, ha az elsődleges jövedelmed a náluk fenntartott számládra érkezik.

    Létezik olyan szolgáltató is, aki külön díj ellenében úgymond házhoz megy a személyi kölcsönnel. Ilyenkor a papírmunka és a hitelbírálat is az otthonod kényelmében történhet, a folyósítás pedig készpénzes formában történik.

    Többféle opció is rendelkezésre áll tehát, ha S.O.S. van szükséged szabad felhasználású kölcsönre.

    Bármekkora összegű személyi kölcsön felvételében is gondolkodsz, előzetesen célszerű alaposan felmérned a választható opciókat. Mindemellett az „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” elvet követve érdemes mértéket tartani a felvett összeg nagyságát tekintve, proaktívan elkerülve ez által a nemkívánatos pénzügyi problémákat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában