Krumpli helyett nagy testű madarak kerültek a kertbe

2021.03.21. 11:00

Félig hobbijuk a strucctartás – fotók

Néhány éve foglalkozik különleges madarakkal Kallai Regina és Makai Imre. A bokrosi pár tanyáján nevel hat struccot, leginkább a tojásukért tartják a nagy testű jószágokat. Tőlük megtudtuk, mekkora rántotta készíthető egy strucctojásból, és azt is, feléjük mennyi ideig készül a főtt tojás.

Majzik Attila

Kallai Regina és Makai Imre struccaikkal Csongrád-Bokroson. Fotó: Majzik Attila

Csoda hely Bokros: Csongrádtól autóval tíz percre van, mégis a település része, ott működik a vadnyugati város és a Mikulás háza is, a helyi közösség pedig olyan erős, hogy templomot és játszóteret is tudtak építeni maguknak. Ebből a környezetből cseppet sem lóg ki egy újabb különlegesség: a falu főutcájáról lekanyarodva egy struccfarmra bukkanhat az arra járó.

Krumpli helyett strucctojás

– 2016-ban kezdtük az építkezést, és a következő év tavaszán hoztuk az első állatokat – idézte fel a kezdeteket Kallai Regina. A bokrosi lány párjával, Makai Imrével neveli a jól megtermett madarakat, a struccok 3700 négyzetméteren „kapirgálhatnak” a ház mögött. – Itt régebben krumpli volt vetve, anyukámék nekünk adták ezt a területet, hogy majd kezdünk vele valamit. Gondolták, felhúzunk egy fóliát. Amikor elmondtuk nekik, hogy itt struccok lesznek, először azt hitték, hogy csak hülyéskedünk – mesélte Regina.

Nem vakon ugrottak bele a vállalkozásba, több évig készültek a feladatra: utánaolvastak a témának, struccfarmokat látogattak.

– A gyakorlatba azért bele kellett rázódnunk, már a madarakat elhozni sem volt egyszerű feladat. Itthon meg rögtön azzal nyitott az egyik, hogy kiugrott a karámból – beszélt a madarak érkezéséről Makai Imre.

 

– Gyerekkorom óta imádom az állatokat, valami olyan munkát szerettem volna találni, ami hozzájuk kapcsolódik. Az alapokat nehéz volt lefektetni, de a fenntartásuk már könnyű. Így félig munka, félig hobbi a strucctartás – tette hozzá Regina.

Másfél óra alatt fő meg rendesen

A szárnyas jószágok az évek alatt a szívükhöz nőttek, természetesen neve is van mindnek.

Hat madarat tartanak, két triót, a „felállás” mindkettőben ugyanaz: egy kakason két tojó osztozik. Jó karban vannak a struccok, a tojók 100 kiló körül vannak, a kakasok 120-130 kilót nyomnak, a legnagyobb pedig 230 centi magasságból szemléli a világot. – A strucc a legfelhasználhatóbb állat, nincs olyan rajta, amit ne hasznosítanának. Mi a tojásáért tartjuk, leginkább eladjuk, ritkábban, megrendelésre keltetünk is. A tojásnak főleg húsvét táján van nagy keletje. Mi készítettünk már belőle tükörtojást és rántottát is. A főt tojást is kipróbáljuk majd, bár legalább másfél óra, míg megfő – avatott be a konyhai titkokba Imre.

Tízéves korukig tojnak intenzíven

A bokrosi pár egyelőre nem tervezi gyarapítani az állományt. A madaraik ötévesek, a struccok pedig általában tízéves korukig tojnak intenzíven. Akkor valószínűleg majd a kiöregedett struccaik „nyugdíjba vonulnak”, és lecserélik őket fiatalabbakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában