#Napszínes

2021.03.12. 16:40

Több mint 200 éves a feszület

Aki gólyanézőben jár a Vadkerti téren Szegeden – még nem találkoztunk a madarakkal –, az rácsodálkozik a szép régi feszületre is.

Farkas Judit

Fotó: Farkas Judit

A bekerített műemlék körül virágok nyílnak, talapzatán tábla jelzi, hogy Vadkerti József állíttatta 204 éve, 1817-ben. Alkotója ismeretlen. A tér névadója volt az alsóvárosi ispotály felügyelő gondnoka, a tehetős szegedi polgár fogadalomból emeltette a keresztet. Járványos betegség söpörhetett végig akkor is a városon, a járvánnyal kapcsolatos gyógyulásokkal függhetett össze a feszület állíttatása.

Fotó: Farkas Judit

A felsővárosi minorita kolostor melletti kálváriaszobor egyébként még idősebb, az 1700-as évek végén készült. Tóth Attila Szeged szobrai és muráliái című kötetében írta: a Munkácsy utcai és Vadkerti téri feszületek a Víz előtti időszak legkiemelkedőbb megmaradt köztéri emlékművei közé tartoznak.

A leromlott állapotú Vadkerti téri műemléket 2002-ben Bánvölgyi László szobrászművész restaurálta.

Nemcsak az idő és a természeti erők, hanem az egykori tanpálya benzingőze is sokat ártott a feszületnek. 2010-ben 3 millió forintból helyreállították: a talapzat vízszigetelése mellett a földet is kicserélték az alkotás körül, amely sóskúti homokkőből készült. Lefestették a szoborcsoportot és a kerítést is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában