Életmód

2021.04.16. 18:30

Lappangó kór állt a gyermekáldás útjában

Árgyellán-Marton Edina évek óta küzdött a kilókkal, a súlyfelesleget genetikai hajlamnak gondolta, egészen addig, míg a gyermekvállalás miatt orvoshoz fordult. Kiderült, hogy a hízás és a sikertelen teherbeesés mögött egy alattomos betegség állt.

Kozma Rita

Az életvitelének köszönhetően 33 kilótól szabadult meg, de a valódi cél a gyermekáldás volt.

A diagnózis pedig megváltoztatta Edina életét. Ma már rendszeresen mozog és bár nagyon oda kell figyelnie az étrendjére, ezt egyáltalán nem bánja, hiszen az életmódváltás köszönhetően születhetett meg a kisfia. Edina története jó példa arra, hogyan lehet valami rosszból jót kihozni, a Szentesről származó, ma Nyíregyházán élő édesanya ma jobb formában van, mint korábban valaha.

Alattomos kór

Az inzulinrezisztencia azért is alattomos kór, mert a tünetek sokrétűek lehetnek (depresszió, rossz közérzet, fáradtság, hajhullás, menstruációs zavar, meddőség) így sokáig észrevétlen marad.

– Az IR tulajdonképpen egyfajta anyagcsere betegség – meséli Edina – amelynek lényege, hogy a szénhidrát anyagcserében részt vevő szervek egyszerűen érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ami miatt a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelésbe kezd, hogy biztosítani az ideális vércukorszint elérését. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a hasnyálmirigy egyszerűen elfárad és „kimúlik”, ami egyenes út a cukorbetegséghez annak minden potenciális szövődményével együtt.

Egy cél motiválta

Edina és a férje több mint egy évig vártak a gyermekáldásra sikertelenül, hosszas kivizsgálások után 2019. januárjában derült fény a betegségre.

– A diagnózis után tudtam, hogy ez az „utolsó napom”, amikor lehetőségem van arra, hogy azt egyek, amit csak szeretnék, így úgy döntöttem, búcsúzóul „felzabálom a fél várost”. Másnap viszont felkeltem és belevágtam az életmódváltásba, amelyhez azóta is tartom magam – Edinát főként a gyermekáldás motiválta, de tény, hogy az egészséges táplálkozásnak köszönhetően rengeteget fogyott, s ma már másokat motivál arra, hogy a kezdeti nehézségeken könnyebben túljussanak. Instagram fiókját több mint hétezren követik.

– Nem volt sem fokozatosság, sem halogatás a diagnózis után. Tudtam, hogy két dolog vár rám az életmódváltás keretein belül. Az egyik a 160 grammos diéta szabályainak betartása, a másik pedig a rendszeres mozgás bevezetése az életembe. Tulajdonképpen egyik sem tűnt túl bonyolultnak, viszont az állandó számolás és az élelmiszerek csomagolásának folyamatos csekkolása igen kimerítő tud lenni, pláne az elején. A kezdeti bakik által azonban megtanultam, milyen sokféle elnevezése létezik a cukornak és azt, mennyire lényeges a lisztek aránya például egy kenyér esetében. Az eredmény viszont nem maradt el: másfél hónap alatt 13 kilóval mutatott kevesebbet a mérleg. Azóta összesen 33 kilogrammot fogytam. Emellett néhány hónappal a diéta megkezdése után egy pozitív terhességi teszt is megerősített abban, jó úton haladok.

Évekig azt hitte, hogy a hízékonysága genetikai hajlam eredménye.
Fotó: Árgyellán-Marton Edina albumából

Másoknak segít

Több oka is volt annak, hogy megálmodtam és megalkottam az ir_on_will oldalt. Ide rendszerint feltöltöm, mikor miket eszem, sokszor csatolok hozzá recepteket, segítek kiszámolni az ételek szénhidrát tartalmát, sőt, a bevásárlásban is igyekszem segíteni.

Most így néz ki Edina. Az életvitelének köszönhetően 33 kilótól szabadult meg, de a valódi cél a gyermekáldás volt.

 

Számomra is egy hatalmas kapaszkodó ez, hiszen olyan emberekkel tarthatom a kapcsolatot akik hasonló cipőben járnak és remek kis közösség alakult itt ki. Együtt örülünk, mikor elkészítik a receptek alapján a különböző finomságokat, közösen izgulunk a babatervezőkkel, osztozunk az örömben mikor végre megmozdul a mérleg nyelve és bizony ha úgy van, itt a feszültséget is ki lehet ereszteni ha éppen elege van az embernek. Másrészt nagyon szerettem volna segíteni azoknak, akik hasonló gondokkal küzdenek, hiszen kezdőként é is eléggé el voltam veszve. Tudom, hogy vannak, akik évek óta küzdenek az IR mellett azért, hogy lehessen gyermekük, szeretnék nekik is erőt adni a példámmal, hogy ne adják fel. Hiszen bár ez egy gyógyíthatatlan állapot, megfelelő életmóddal tökéletesen szinten tartható és teljes életet lehet vele élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában