Mit egyen a gyerek?

2021.04.17. 18:45

Nem lehet elég korán hozzászokni

Nem mindegy, hogy miből mennyit eszik a gyerek, és az sem, hogy mozog-e eleget, hiszen ezek alapozzák meg az egészségét a későbbiekre. Antal Emese dietetikus nyújtott segítséget a megfelelő étrendhez. Figyelmeztetett, megelőzni sokkal egyszerűbb valamit, mint kezelni.

Kiss Anna

Forrás: Pixabay

Túlzott energiabevitel, túlzott só-, cukor- és zsiradékfogyasztás, kevés rost, zöldség, gyümölcs és tejtermék – a mozgásszegény életmód mellett ezek azok a dolgok, amelyek hozzájárulnak számos betegség és a túlsúly kialakulásához már gyermekkorban. Éppen ezért az Életmódváltás Éjszakáján a gyermekek helyes étkezéséhez adott útmutatót Antal Emese dietetikus, aki hangsúlyozta, annak érdekében, hogy valaki felnőttként is egészséges legyen, már gyerekkorban meg kell tanítani neki a helyes táplálkozást és a sportolás fontosságát.

– Meg kell értetni a gyerekekkel azt, hogy ami egészséges, az finom is, hiszen így lehet elérni náluk azt, hogy az óvodai és iskolai menzákon megegyék az egészséges ételeket. Az kell, hogy én, mint szülő, otthon hasonló módon főzzek, például kevesebb sót használva. Sokan panaszkodnak, hogy milyen sótlan az étel a menzán, de hogyha én már így tanítom meg a gyerekemet otthon, akkor elfogadja a menzán is az ebédet úgy – szögezte le.

Fel kell osztani a tányért

Megjegyezte, nem kell lemondani dolgokról, hiszen az édesség is belefér a gyerek étrendjébe, de csakis úgy, hogyha megtanulja, hogy főétkezés után eheti meg a csokit, és azt nem mindennap fogyaszthatja, valamint hogy nem 100 gramm, hanem 2-3 kockányit, körülbelül 30 grammnyit ehet belőle.

– Nem kell grammra pontosan tudniuk az édesanyáknak, hogy például szénhidrátból mennyi kell a gyereknek, hanem azt kell tudniuk, hogy a tányérnak a felén mindig zöldségnek vagy gyümölcsnek kell lennie, emellett a tányér 30 százalékán gabonaféle legyen, a maradék 20 százalékán pedig hús, hal, tojás és tejtermék.

Fontos, hogy a gabonafélék közül legalább az egyik teljes kiőrlésű legyen, valamint minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét – osztotta meg a legfőbb tudnivalókat.

Az ízlés fontos szempont

Megjegyezte, emellett a változatos étrend és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyen a gyerek.

– Közben figyelni kell arra is, hogyan változik az ízlése, és ez alapján kell alakítani az étkezését. Például a gyerekeim korábban nem annyira rajongtak a sárgarépáért, pe­­dig húslevesben és nyersen is kínáltam nekik többször. Egy évvel később bébirépát pároltam köretnek, megkérdezte az egyik gyerekem, hogy mi az, és mondtam neki, hogy répa, majd elfogyasztotta. Megszerette. Tehát fontos, hogy többször, többféle módon próbáljuk meg megismertetni és megszerettetni a gyerekkel az ételeket – részletezte.

Antal Emese szerint az is kulcs lehet, ha bevonjuk az ebéd vagy vacsora elkészítésébe a gyermekünket, mert ezáltal meg tudjuk ismertetni a különböző élelmiszerekkel, valamint amellett, hogy büszke lesz magára, mert ő készítette el azt a fogást, sokkal szívesebben fogyasztja majd el.

Reggeli nélkül sehova!

– Szintén nagyon fontos az is, hogy reggelizzen, mielőtt bölcsődébe, óvodába vagy iskolába megy, mert ez a napindító étkezés talán a legfontosabb az összes közül, ugyanis bizonyítottan hozzájárul ahhoz, hogy jobb legyen a fizikai és szellemi teljesítménye. Azonban a jó reggeli négy alappillérből áll. Tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt, például a szendvicsbe vagy mellé tegyünk paprikát, vagy a zabkásába áfonyát. Emellett ügyeljünk arra, hogy gabonaféle és fehérje is legyen a reggeliben, amihez pedig folyadékot is fogyasszon a gyermek – hívta fel a figyelmet.

10-12 éves korban különösen ügyelni kell

A dietetikus figyelmeztetett: 10-12 éves korban a zsírsejtek osztódási hajlama megnő, ezért ha ilyenkor mértéktelen táplálkozás és kevés fizikai aktivitás van valakinél, akkor az egy túlzott zsírsejtszaporulatot eredményezhet.

– Azt látjuk a kutatások alapján, hogy minden negyedik-ötödik magyar gyerek pluszkilókkal küzd, ráadásul ha ebben a korban túlsúlyos vagy elhízott, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy felnőttként is az lesz. Megelőzni azonban sokkal egyszerűbb valamit, mint kezelni – emelte ki.

A szakember szerint fontos az is, hogy azokat a táplálkozási szokásokat, amiket a gyerekeknél kialakítunk, azt szülőként is kövessük, hiszen csakis így tudunk példát mutatni nekik, tehát ha a gyereket leültetjük reggelizni, akkor azt felnőttként nekünk is meg kell tenni. De ez nemcsak a táplálkozás, hanem a testmozgás szempontjából is fontos, vagyis ha a gyereket sportolni küldjük, akkor érdemes vele tartani, így közösen alakítjuk ki a jó szokásokat, amiket felnőttként is alkalmaz majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában