Szegedi S. O. S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat

2021.05.29. 12:02

40 éve segítenek, ha baj van

Önkéntesek jelentkezését várja az idén jubileumát ünneplő Szegedi S. O. S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat. A jelentkezésnek korántsem előfeltétele a pszichológiai előképzettség, sokkal inkább az emberszeretet és a segítő szándék.

Koós Kata

Fábiánné Páger Anna 32 éve segíti önkéntesként a bajbajutottakat. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Magyar Lelki Elsősegély Te­lefonszolgálatok Szövetsége májusban nagyszabású konferenciát rendezett, amelynek apropóját az adta, hogy éppen tíz esztendővel ezelőtt vezették be hazánkban a 116-123 európai harmonizált segélyhívó számot. Az eseményen az ország mind a 17 szolgálata részt vett, köztük a szegedi közösség önkéntesei is, amely szolgálat gyökerei jóval messzebbre nyúlnak.

Fábiánné Páger Anna 32 éve segíti önkéntesként a bajbajutottakat.
Fotó: Kuklis István

Négy évtized

A szegedi irodában 1981. január 5-én csörrent meg először a telefon. Fábiánné Páger Anna 1989-ben csatlakozott az önkéntes közösséghez, 2007 óta vezetőjeként tevékenykedik. Jelenleg 26 állandó önkéntessel, napi 24 órában állnak a krízishelyzetben lévők rendelkezésére. Tavaly több mint 16 ezer sikeres hívást bonyolítottak.

– Az elmúlt tíz évben megugrott a serdülők hívásainak száma, az utóbbi időben pedig természetesen a pandémiával kapcsolatos témák gyakoriak. Míg kezdetben zömmel nők telefonáltak, mára az arány megfordult, és hívóink 62 százaléka immár férfi – részletezte az elmúlt négy évtized legfőbb változásait, majd a leggyakoribb hívástartalmak között említette a magányt, a párkapcsolati és munkahelyi kríziseket, a gyászt, jelenleg a vírushelyzetet, továbbá a hívások mintegy 15 százaléka öngyilkossággal kapcsolatos probléma.

Elárulta, a legfiatalabb hívó 5, a legidősebb 92 éves volt a 40 év során.

Adok-kapok

Az éjszakai ügyelet 12, a nappali 6 órán keresztül tart, a befutó hívások száma egy-egy műszak során nagyon változó. Ötször, de harmincszor is megcsörrenhet a telefon. A szolgálat anonim módon zajlik mind a hívás kezdeményezője, mind az azt fogadó önkéntes vonatkozásában.

Fizetség nem jár érte, Fábiánné Páger Anna elmondása alapján azonban a pénznél sokkal többet kapnak az önkéntesek.

– Különleges közösség a miénk. Bátorítjuk, segítjük, inspiráljuk egymást, odafigyelünk a másikra. A hívóknak nemcsak adunk, de rengeteget kapunk is tőlük. A segítségnyújtás által a mi lelkünk is gazdagodik – fejtette ki.

Fotó: Kuklis István

Toboroznak

A Szegedi S. O. S. Lelki Elsősegély Szolgálat jövő hónap végén 120 órás tanfolyamot indít, amelyre önkéntesek je­lentkezését várják. Vezetőjük hangsúlyozta, a pszichológiai előképzettség korántsem feltétel, minden másokon segíteni szerető, kommunikatív, nyitott, 23. életévét betöltött és 65 év alatti, érettségizett, jó teherbíró és megküzdési képességű jelentkezőt szeretettel várnak.

– A segítő beszélgetések lebonyolításához a tanfolyamon professzionális iránymutatást kapnak a jelentkezők, emellett minden új önkéntest tapasztalt mentor segít. A beszélgetések során nem konkrét megoldásokat kínálunk, hanem együtt keressük a telefonálóval a lehetőségeit. Olykor már a krízisben lévő puszta meghallgatása is óriási segítség tud lenni. Azokat a pontokat keressük, amelyek kapcsán rádöbbenhetnek a hívók, hogy számtalan lehetőség akad még számukra problémájuk megoldására, amelyet addig nem próbáltak – magyarázta Fábiánné Páger Anna.

Jelentkezni a www.lelkisegely-szeged.hu oldalon vagy a [email protected] címen lehet június 15-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában