Művészet

2021.05.15. 08:42

Sérült alkotók műveiből nyílt kiállítás az IH-ban

Csakazértis! címmel nyílt tárlat fogyatékkal élők alkotásaiból az IH Rendezvényközpont utcafrontján pén­­teken.

Munkatársunktól

Szeged 2021.05.14. CsakAzértis! kiállítás megnyító az IH (Ifjúsági Ház ) elõtt képen: Hegyesi Sándor a Horizont alapítvány önkéntese fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Frank Yvette [email protected]

A Horizont Rehabili­tációs Közhasznú Alapítvány ablakkiállításán sérült alkotók által készített vászonszatyrok, kerámiadíszek, filcállatok, fo­­tók, szobrok, festmények, sző­nyegek fényképei tekinthetők meg.

A tárlaton fogyatékkal élő alkotók által készített szatyrok, kerámiák, szobrok, festmények, szőnyegek fényképei tekinthetők meg.
Fotó: Kuklis István

A tárlatot Hegyesi Sándor, az alapítvány egyik önkéntese nyitotta meg, aki egy súlyos, külföldi baleset után került kapcsolatba a Horizonttal, ahol a személyre szabott gyógytornának köszönhetően néhány hónap elteltével már mankó és bot nélkül tudott járni.

– Az egészségesek keveset tudnak arról, hogyan élhet például egy kerekesszékes, so­­kan legszívesebben diszkréten félreállnak. Pedig a rehabilitációra szorulók ugyanolyan emberek, mint bárki más, rengeteg jóság lakozik bennük. Nagyon nehéz nekik, és próbálják keresni a kiteljesedés lehetőségét, hogy megmutathassák önmaguknak, a családjuknak és a társadalomnak, hogy mire képesek. A tárlaton bemutatott alkotások is ezt a célt szolgálják

– fejtette ki.

A megnyitón részt vett Já­vorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója, aki el­­mondta, az együttműködés az alapítvány és az IH között korántsem új keletű.

– Az IH volt Szeged egyik első akadálymentes intézmé­nye. Minden évben négy alkalommal találkozunk a horizontosokkal, akik művészeti alkotásokat hoznak, beszélgetnek, előadásokat tartanak, mindig nagy örömmel fogadjuk őket. A cél, hogy jól érezzék magukat és kiteljesedhessenek. A Maslow-piramis legalján a fiziológiai létszükségletek helyezkednek el. A második szinten a biztonság, a hatodikon az esztétika, a legfelső szinten pedig az önmegvalósítás található. E kiállítás képein a két legmagasabb szint valósul meg – fogalmazott az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában