Sokan mondtak nemet a lufira

2021.07.20. 18:33

A zöld jövőt viszik haza a gyerekek

Egy teljes hetet töltenek ökotudatosan a gyerekek a Klímanócska táborban. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által szervezett, játékos programsorozat az egyéni felelősség fontosságára igyekszik felhívni a táborozók figyelmét.

T. Sz.

Fotó: Karnok Csaba

Tanulságos kalandok emlékét viszik haza a gyerekek az e heti Klímanócska táborból, ahol játszva ismerkednek a jövőjüket meghatározó apró lépésekkel. Bozókiné Szabó Ildikó klímavédelmi referens, a vásárhelyi művelődési központ táborának vezetője azt vallja, nem szabad alábecsülni az egyéni felelősséget a környezetvédelemben. Minden apró tett számít és hozzátesz a jövő lehetőségeihez. Az óvodapedagógus szerint a mai gyerekek kétségtelenül fogékonyabbak, komoly kérdések foglalkoztatják őket és a válaszokra is kíváncsiak.

Tudni szeretnének az árvizekről, a szélsőséges időjárásról és mindezek összefüggéseiről. Nem ritka, hogy ilyen kérdésekkel érkeznek egy-egy programra.

A zöld jövő a tét: minden apró lépés és tett számít. Fotó: Karnok Csaba

Az idei táborban a hulladék, különösen a háztartási szemét témakörére, illetve a levegő- és vízszennyezésre koncentrálnak. Ehhez a barkácsolást, a kreativitást és a meséket hívják segítségül. – A Tornyai János Múzeumban például régi játékokkal ismerkednek, hogy lássák, az egyszerű eszközök mai szemmel is rejthetnek kalandot és izgalmat. Cserépedényeket készítenek, hogy érezzék a saját munkájuk értékét. Sokat mesélnek, beszélgetnek, könyvtárba látogatnak, hogy észrevétlenül is bővüljön tudásuk – mondta lapunknak Bozókiné Szabó Ildikó az egyhetes program második napján. A tábor két apró résztvevője, Anna és Bella nem győzték hangsúlyozni, mennyire szeretnek olvasni és élvezik a rengeteg új ismeretet, mert fontos a környezetünk védelme.

A Mondj nemet a lufira! kampány a Klímanócskák egyik legsikeresebb idei programja. Mintegy 150 intézmény, köztük például a Hód-Mezőgazda Zrt. csatlakozott felhívásukhoz.

A vásárhelyi cég szándéknyilatkozatban vállalta, hogy az állattenyésztési napokon ezúttal mellőzik a környezetszennyező léggömb használatát. Bozókiné Ildikó szerint jól látszik, igenis van érték és erő a környezetvédelmi érzékenyítésben. – Egyre többen érzik és értik, ezzel saját magunkon és a gyerekeink jövőjén segítünk – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában