Egyesületet alapított és versenyeket rendez

2021.08.29. 16:17

Blum László 59 éve tájékozódási futó

Pár napja még a szenior-világbajnokságon szerepelt a 73 éves, szegedi Blum László, aki 59 esztendeje sportol, a tájékozódási futás szerelmese. Évente 30-35 megmérettetésen vesz részt, és versenyt is minden évben rendez, például az idei 57. Szeged-kupát. A tájfutás az élete, dokumentálja a történteket: számítógépen és sok nagy dossziéban mindent nyilvántart, ami a sportágban és vele történt az elmúlt évtizedekben.

Imre Péter

Blum László az 50 éves szolgálatért kapott serleggel és térképekkel. Fotók: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Ötvenkilenc éve, 1962 óta va­gyok tájékozódási futó, évente 30-35 versenyen indulok, és legalább százat rendeztem is már, többségükben serdülőknek és if­­júságiaknak, valamint a Rimóczi Károly-emlékversenyeket és a Szeged-kupákat, utóbbiból szeptember 4-én az 57. következik. Az országban talán tízen vagyunk, akik ilyen régen űzik ezt a sportágat – kezdte történetét a 73 éves, kisteleki születésű, szegedi Blum László.

Hozzátette: 63 éves korára futotta körbe a Földet, vagyis teljesítette az egyenlítő 40 ezer 75 kilométeres hosszát, most 57 ezernél tart. A számok ijesztően nagyok, még akkor is, ha tudjuk, heti 35-40 kilométerrel növekedve lett ennyi.

Fotók: Kuklis István

Erősödnie kellett

– Vékonydongájú gyerek voltam, és apám elhatározta, felerősít. Először bunyós edzésre vitt, és mikor betettek a ringbe, akkora pofont kaptam, hogy otthon sírva közöltem: abbahagyom. Utána jött az evezés, felborultam a hajóval – emlékezett Blum László.

A természetjáró szövetség 1958-ban alakult – Tóth Imre volt az első megyei elnök –, ebből lett a tájékozódási futás, az annyiban volt más, hogy párban művelték, és közülük az egyikük értett a térképhez. Hazánk minden hegységében, erdejében tájékozódott és futott, akadt, amelyikben többször.

– A rendszerezettség a legnagyobb előnye a tájékozódási futásnak – közölte László.

Sikerek, tanítványok

– A kisteleki gimnáziumban az igazgató, Rimóczi Károly volt a táj­­futó­­edzőm, gyakori feladatként elfutottam a csengelei erdőig és vissza, ebben jó voltam, de a térképpel akadtak gondjaim. Ezért felmentett földrajzból, és az órákon a térképjeleket tanultam. Meghozta az eredményt: a Perneki, Bitó, Gyarmati, Blum kvartett sorban nyerte a versenyeket és bajnokságokat – emlékezett Blum László.

Technikai tudásának köszönhe­tően ért el jelentős sikereket a sportágban, például a 2015-ös korosztályos Európa-bajnokságon 2. lett, szerzett aranyérmet is kontinensviadalon, és nyert éjszakai bajnokságokat.

– Tízszer nehezebb, mint a nap­­pali, mert szinte semmit sem látunk. Ebben a kategóriában or­­szágos éjszakai és váltóbajnokságot is rendeztem a csapatommal Csobánkán, amelyen 1400-an vettek részt. A térképeket is mindig magunk gyártjuk – jegyezte meg.

A TF-en elvégezte a szakedzőit, neki is voltak, vannak tanítványai, az első, aki bajnok lett, Bogos Zoltán. Közéjük tartozik a szegedi Gera Tibor, az ifjúsági válogatott tréner és Dénes Zoltán szövetségi ka­­pitány. A Szegedi VSE-ben és egyik munkahelyén, a Dégáznál is tájfutó csoportot alakított, illetve 2008. december 27-én Sindely Pállal, Felföldi Károllyal – tájfutó térképeiket készíti –, Csamangó Ferenccel és saját családjával közösen meg­alapították a csak tájfutással foglalkozó Szegedi Bokorugró TSE-t. Munkáját „50 éve a tájékozódási futás szolgálatában” serleggel is­­merték el.

Fotó: Kuklis István

Utazás és maraton

Nemcsak megmérettetéseken in­­dul és rendez ilyen eseményeket, olykor buszt, ahhoz támogatót intézett a viadalokra szállítva sporttársait és az érdeklődőket. Az egyik utat, amely Svédországba vitt a 36 ezres létszámú Oringen-versenyre, egy citromlét gyártó cég szponzorálta, de a skandinávok levetették a busz ablakából a logót, mert a márka neve, az a szó svédül kurvát jelent – mesélte.

– Temesvári Gyula vett rá, 37 évesen, hogy lefussam a maratont, 3 hónap alatt készültem fel, a feleségem, Magdi kísért kerékpárral. Kollégáim a Dégáznál – ahol tervezőként tevékenykedtem – arra fogadtak velem, hogy a régi hídtól a Széchenyi téri célig a távot indiánszökdelésben teszem meg. Hőség, 38-40 fok volt, Szőregnél egy kislány kosárból szirmokat szórt rám, de közben véletlenül a kosár tartóvasával megütötte a fejem, ami nagyon fájt, és még köhögőrohamot is kaptam. De amit vállaltam, teljesítettem. A hídhoz érve elkezdtem az indiánszökdelést, egy-két szemben olvasva láttam, azt gondolják: ez teljesen megbolondult. A maratonit követő munkanapon a tervezőasztalom italtól és süteménytől roskadozott – emlékezett nevetve Blum László, aki azt is elárulta: hobbijára, a horgászásra évente csak háromszor jut ideje.

Három gyerek, négy unoka

Három gyereke, az egyik veje és 4 unokája is tájékozódási futó, és már több verseny, esemény volt, amelyen mindannyian részt vettek.

Egyébként anno munkába is futva ment – 10-10 kilométer oda-vissza –, öltönyét a busszal vitték utána az algyői ipartelepre, ahol a gázüzemben dolgozott.

– Azt mondták, tudták, hogy hülye vagyok, mert mindig futok, de hogy ennyire... Mindenem a sport: a tájékozódásifutó-eredményeket, -krónikákat, 2000 térképet számítógépben és dossziékban tárolom.

Élete...

Blum László 1969-ben nősült, és akkor úgy döntött: ennek „örömére” felhagy az aktív sporttal. A szünet 1970 nyaráig tartott, kétoldali tüdőgyulladást kapott, és az orvos azt tanácsolta – nyomatékosan! –, hogy kezdje újra, mert a szervezete megszokta a heti 3 edzést és 2 versenyt, a teljesített 35-40 kilométert, az állandó terhelést.

Komolyabb baj, akár tragédia is lehetett volna belőle, ha nem kezdi újra.

– Szó szerint az életem a sport, a tájékozódási futás. Annak kö­szönhetem... Nem is akarom abbahagyni. Az egyik barátom a közelmúltban 90 évesen lett korosztályos világbajnok, magam is annyi idősen szeretném nyerni az utolsó versenyemet. Vagyis még legalább 17 jó évem van hátra – mondta huncut mosollyal Blum László.

Világszabadalom

Blum László világszabadalma – amit később a Mol Nyrt. megvásárolt tőle, cégével együtt – a száraz gáz, vagyis a tartályos falugázas rendszerek kiépítése, ami először Bodogláron valósult meg. Európa első magán-gázszolgáltatójaként 10 évig látott el 9 megyében főleg kistelepüléseket a SZEB-Gáz Kft. tulajdonosaként. Ezért egy időben úgy nevezték: tájfutó gázkirály. Ekkor bőkezűen támogatta sportágát, amit kisebb mértékben ma is megtesz.

Kedves Olvasóink!

Önöknél jobban senki sem ismeri azokat az Aranyemböröket, akik az Önök településén, falujában, városában, kerületében évek óta szervezik a közösségi életet. Fáradhatatlanul dolgoznak, szerveznek, gyűjtenek, tanítanak, alkotnak, segítenek. És teszik ezt önzetlenül, hálát nem várva. Ugye, ha kicsit jobban elgondolkodnak, máris tudják, kire, kikre gondolunk. Ajánlják hát őket a Délmagyarország figyelmébe! Mi pedig bemutatjuk az Önök Aranyembörét egész Csongrád-Csanád megyének. Kérjük, hogy ajánlataikat a Délmagyarország weboldalán, a delmagyar.hu-n keresztül, az ott található űrlap segítségével küldjék el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában