Korábban Érkeztem Alapítvány

2021.08.03. 15:12

Koraszülött gyerekeket táboroztatnak – Fotók

Koraszülött gyermekek számára szervezett nyári táborokat a Korábban Érkeztem Alapítvány. Szegeden ezen a héten zajlik az utolsó turnus: három iskolaelőkészítő hét után most a kicsik mozgásfejlesztésén van a hangsúly.

Timár Kriszta

A gyerekeket fejlesztik, a szülőket támogatják a tábor során a szakemberek. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Készségfejlesztő nyári csoportokat szervezett koraszülött gyermekek és szüleik számára a Korábban Érkeztem Alapítvány. Az előző hetekben három iskola-előkészítő tábor zajlott, a héten pedig a 3-4 éveseket várják.

Az ingyenes délelőtti programokon szakemberek segítik azokat a családokat, akiknek életét traumatizálta, hogy gyermekük élete a koraszülött intenzív osztályról indult.

-A táborokat egy 2017-ben indult Európai Uniós projekt részeként tudtuk megvalósítani. Az egymás között csak Mentorház-projektként emlegetett program 3 megyét lát el és már majdnem 7 ezer koraszülött gyermek családját segítettük ennek köszönhetően – mondta el Monostori Dóra, a projekt szakmai vezetője.

– A tábor ötlete a szülői igényekből született, hiszen nagyon kevés lehetőségük van ilyesmire azoknak a családoknak, ahol eltérő fejlődésmenetű gyermekeket nevelnek – tette hozzá.

A gyerekeket fejlesztik, a szülőket támogatják a tábor során a szakemberek. Fotó: Karnok Csaba

A táborokban gyógypedagógus, gyermekpszichológus és gyógytornász is közreműködik, mellettük a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar óvodapedagógus és gyógypedagógus hallgatói, valamint középiskolások is önkénteskednek.

– Az iskola előkészítő táborokban főleg figyelemzavaros gyermekek voltak, annak elsősorban az volt a célja, hogy a szülők szakembertől kapjanak visszajelzést arra vonatkozóan, valóban felkészülten kezdi meg gyermekük a tanulós éveket. A most zajló Pici táborban már van mozgásában akadályozott és autizmusban érintett is, ezen a héten a mozgásfejlesztésen van a hangsúly – mesélte Eiler Brigitta gyógypedagógus.

Miközben a gyerekekkel szakemberek foglalkoznak, itt a szülőkre is gondolnak: ők mentorokkal vitathatják meg problémáikat, illetve kérhetnek tőlük vagy akár sorstársaiktól segítséget, tanácsot.

-Az állami ellátórendszerben a gyerekek korai fejlesztése jól ki van építve, arra azonban már nincs kapacitás, hogy a szülőket is támogassák. Ráadásul Magyarországon tabutéma, ha szülőként nehézségei vannak valakinek, nem is illik ilyesmiben segítséget kérni. Mi azonban tudjuk, milyen kimerítő, ha az ember egész napja csak arról szól, hogy fejlesztésekre, vizsgálatokra hordja gyermekét, saját igényeit folyamatosan háttérbe szorítva. Ezért abban próbálunk segíteni, hogy a szülőknek legyen idejük és lehetőségük magukkal is foglalkozni – mondta Monostori Dóra.

-Ez számomra is valóban kikapcsolódás és feltöltődés. Nem mellesleg pedig öröm a koronavírus-járvány miatti hosszú kihagyás után újra találkozni a régi ismerősökkel – mesélte Urbán-Szabó Beáta, aki 4 éves kisfiát táboroztatja.

Mint fogalmazott, ők a ritka kivétel: bár gyermeke mindössze 520 grammal jött világra, teljesen egészséges.

– Persze ebben nagy szerepe van a Koramentorház dolgozóinak is, akikhez kezdetek óta járunk – tette hozzá az édesanya. Papp Gabriella szintén elismerően beszélt a táborról.

– Miközben a lányom közösségben lehet és fejlesztő foglalkozásokon vehet részt, én töltekezhetek és más szülőkkel tapasztalatot cserélhetek. Számunkra ez a legjobb nyári program, amit csak kívánhatunk – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában