PR cikk

2021.09.15. 09:14

Fogínybetegségek, amikkel nem csak az időseknek gyűlhet meg a baja

A fogászati problémák közül az egyik leggyakoribb a fogínygyulladás. Gyakorlatilag bármelyik korosztályban előfordulhat, ha nem megfelelő a szájhigiénia. A folytonos stressz, a vitaminhiány és az egészségtelen életmód mellett még akkor is kialakulhat fogínygyulladás, ha rendszeresen mosol fogat. Érdemes ezért időnként felkeresned a fogorvosodat, hogy időben észlelhesse a kialakuló fog- és ínybetegségeket.

délmagyar.hu

Asian woman covering her mouth and smell her breath with hands upter wake up,Bad smell

A fogínybetegségek jellemző tünetei

Kezdetben a fogínygyulladás nem okoz kellemetlen tüneteket. Az íny kipirosodása jelzi a bajt. Ebben az esetben még egyszerűen orvosolható a probléma, ha jobban odafigyelsz a szájhigiéniára és az alaposabb fogmosásra. Az elhanyagolt fogínygyulladás később már érzékelhetőbb tüneteket produkál. Az íny megduzzad, és fájdalmassá, érzékennyé válik. Súlyosabb esetben pedig étkezés vagy fogmosás közben vérzést tapasztalhatsz. Mindezek a tünetek kellemetlen lehelettel is párosulhatnak.

A hosszú ideig fennálló ínygyulladás később pedig fogínysorvadáshoz is vezethet. Ilyenkor az íny visszahúzódik a fogak felszínéről, amelyek még inkább érzékenyekké válnak például a hidegre és a melegre, illetve a rágásra is. Az ínygyulladás fokozottan megterheli az immunrendszert, ezáltal csökken a kórokozókkal szembeni ellenállása. A szájüregben elszaporodó baktériumok a véráramba jutva testszerte okozhatnak súlyosabb problémákat. Az ízületi gyulladások mellett akár szívbelhártya-gyulladás is lehet a rossz szájhigiénia következménye.

A fogínysorvadás súlyosbodása esetén a csontszövet is károsodhat, így végül a fogak elvesztéséhez vezethet a nem kezelt probléma.

A fogíny legjellemzőbb betegségei

Ha a fogínygyulladást nem kezelik időben, szinte minden esetben az alábbiakra lehet számítani:

Fogínysorvadás

Az elsorvadt íny nem nő vissza. Az íny mellett azonban a csontok is nagymértékben sérülnek, ezért a fogak kilazulhatnak. Mivel sok esetben teljesen tünetmentes a betegség, ezért a rendszeres fogászati ellenőrzés elengedhetetlen a kiszűréséhez.

Foggyökérhártya-gyulladás

Rendkívül súlyos fázis, amikor a gyökérhártya, azaz a fog körüli csontok és szövetek kapnak bakteriális fertőzést. Sajnos gyakran jár fogvesztéssel is, de időben még lehetőség nyílhat megmenteni a fogat.

Ezen betegségek kezelése már komoly fogorvosi beavatkozásokat igényel. A fogínyproblémák bár jobban fenyegetik az idősebbeket, gyakorlatilag minden korosztályban előfordulhatnak.

A gyengébb immunrendszerrel rendelkező idősebbeknél a fogínyproblémák is könnyebben kialakulnak és okozhatnak problémát. Azonban a gyerekeknél, fiatal felnőtteknél is gyakran felüti a fejét a fogínyprobléma, főleg a cukros italok és ételek mértéktelen fogyasztása miatt. Felnőttek esetében pedig a stressz, a dohányzás, a rossz szájhigiénia vagy a vitaminhiány vezethet súlyosabb fogínybetegségekhez.

Hogyan előzhető meg az ínygyulladás?

A fogínyproblémák hátterében leggyakrabban a nem megfelelő fogmosási technika áll. Hiszen nem elegendő a rendszeres fogmosás, ha az felületes és nem hatékony. Oda kell figyelni arra, hogy a fogközök és a nehezebben hozzáférhető helyek is rendszeresen tisztítva legyenek. A megbúvó lepedék ugyanis melegágya a baktériumoknak. A fogkefe mellett a fogselyem és a szájzuhany alkalmazása is hatékony megoldás lehet a lepedék eltávolításában.

A rossz szájhigiénia mellett a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás szintén károsítja az ínyt, és lassítja annak regenerációját. A súlyos C-vitamin-hiány (skorbut) jellemző tünete a fogínyvérzés, tehát a vitaminok pótlása az egészséges íny esetében is kulcsfontosságú.

A savas ételek, üdítők roncsolhatják a fogzománcot és a fogínyt is, amely megkönnyíti a kórokozók elszaporodását. Érdemes visszaszorítani a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztást, hogy a szájban élő baktériumok szaporodása csökkenthető legyen. A szájlégzés szintén ínyproblémákhoz vezet hosszú távon. A felsorolt okokból is láthatod, hogy a fogínyprobléma okának diagnosztizálása szaktudást igényel. Mindenképpen fordulj fogorvoshoz, hogy a tünetek kezelése mellett az okok megszüntetésére is sor kerülhessen.

Érdemes megkeresni a baj forrását

A megelőzés akkor leghatékonyabb, ha sikerül feltárni a fogínygyulladás hátterében álló okokat is. Hiszen hiába az egészséges táplálkozás, ha nem kellően hatékony fogápolási technikákat alkalmazol. Illetve hiába mosol rendszeresen és alaposan fogat, ha mellette nem szedsz megfelelő vitamin- és ásványianyag-készítményeket.

A fogaidat nem csak a fogszuvasodás és kilyukadás veszélyezteti. A fogínybetegségek sokkal alattomosabbak, és gyakran nehezebben kezelhető problémákat okoznak. A rendszeres fogmosással nem mindig előzhetők meg a fogínybetegségek, hiszen számos kiváltó okuk lehet minden életkorban. A fogíny kipirosodása, duzzanata vagy vérzése esetén haladéktalanul keresd fel fogorvosodat. Az időben elkezdett kezelés és a probléma okának feltárása elejét veheti a nagyobb és fájdalmasabb problémák kialakulásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában