PR cikk

2021.10.01. 10:40

Hogyan mossuk megfelelően a ruháinkat?

delmagyar.hu

Fotó: Shutterstock

Fontos a megfelelő technika.

Olyan kérdések ezek, amelyek ma már sokak fejében meg sem fordulnak, tekintve, hogy a mosógépek java olyan funkciókkal rendelkezik, hogy nekünk leginkább az ezek miatt kialakuló döntésképtelenséggel kell elsőként megküzdenünk. Akadnak olyan tudnivalók, amelyekre célszerű figyelni, utána pedig éppen úgy rutinná válik, ahogy a színes és a fehér ruhák elkülönítése.

A mosás alapszabályai

Ahogy már az előbb is írtuk, célszerű a ruhák szétválogatásával kezdeni. Érdemes kiegészíteni a sort azzal, hogy nem csak a színek – amelyekhez a sötéteket, feketéket is bátran hozzávehetjük – határozzák meg a kupacokat, hanem az anyagok is. Mivel akadnak olyan anyagok, amelyek kényesebbek, kézi mosást igényelnek, jobb ezeket is elkülöníteni. A fehérneműket alapvetően célszerűbb magasan hőfokon mosni, mint a többi ruhát, ezeknek is szánhatunk egy kupacot. Ha pedig már itt tartunk, a mosózsák roppantul praktikus találmány, amelynek segítségével évekkel nyújthatjuk meg egy-egy ruhadarab életét.

Hány fokon?

Minél magasabb a hőfok, annál tisztább a ruha, annál több baktérium pusztul. Minél alacsonyabb a hőfok, annál jobban óvjuk a ruháink alapanyagát, annál kevesebb lesz az energiafelhasználásunk. Éppen ezért olvassuk el a ruháinkban található leírásokat, és tartsuk magunkat azokhoz (is). A 30 fokos mosás elegendő a kevéssé szennyezett darabokhoz, de alapvetően a 40 fokos mosás ajánlott a fekete, színes ruhákhoz is, illetve a kisebb foltok eltávolításához. Fehérneműket, ágyneműket 60 fokon, de a konyharuhákat 90 fokon célszerű tisztítani.

Hogyan válasszunk mosógépet?

A mosógépek többsége tényleg rengeteg funkcióval van ellátva, komoly olvasmánnyá alakítva ezekkel a kezelési útmutatókat. A legjobb mosógép viszont valójában nem feltétlenül tud mindent is, a lényeg, hogy az életmódunkhoz megfelelő legyen, kényelmes használatot biztosítva, és persze végezze a dolgát. A döntéskor természetesen nem elhanyagolható az sem, hogy mennyi ruhát pakolhatunk a gépbe, felülről vagy oldalról tölthető, mekkora a fogyasztása, illetve mennyire hangos. A lista persze még folytatódik, de alapvetően a funkciók alapján tudunk dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában