Szegedi hírek

2022.03.01. 18:48

Márciuskákat készítettek

Népi alkotóműhellyé változott a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára kedden délután. Felnőttek és gyerekek együtt készítettek márciuskákat a Budapesti Román Kulturális Intézet, Románia Magyarországi Nagykövetsége és a könyvtár közös szervezésében.

Fotó: Török János

Március 1. Romániában kiemelt ünnep, a márciuska készítése pedig az ország több régiójában elterjedt népszokás. 

Romániai népszokás mintájára piros-fehér dísztárgyakat alkottak a gyerekek és a felnőttek. Fotó: Török János

Az alkotóműhelyben Kiss Adela grafikusművész mesélt a néphagyomány eredetéről, majd segített a résztvevőknek a márciuskák elkészítésében. A kicsi, piros-fehér színű szálakból fonott zsinórhoz kötött dísztárgyak, virág- és babafigurák a tavaszt és a természet megújulását szimbolizálják, a nők és a lányok hordják azokat ruhájukon. 

 

A márciuskához egy moldvai mítosz is kötődik. Eszerint március első napján a tavasz kiment az erdő szélére és észrevette, hogy egy kökénybokor mellett kinyílt egy hóvirág. Eldöntötte, hogy segít neki, elsöpörte a havat és letörte a tüskés ágakat. Ezt észrevette a tél, méregbe borult és segítségül hívta a szelet és a fagyot, hogy pusztítsák el a virágot. A hóvirág nyomban megfagyott. A tavasz azonban betakarta kezével, ám a vadrózsák tüskéitől megsérült az ujja és egy forró vércsepp rácsöppent a virágra, amely ettől feléledt. Így a tavasz legyőzte a telet. A márciuska színeiben a piros a vért, a fehér a havat jelképezi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában