Kutyatartás kánikulában

2022.06.26. 08:20

Hőségriadó: fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre is!

Ahogy portálunk is hírül adta, hétfőtől hőségriadót rendel el az országos tiszti főorvos. Ne feledkezzünk meg az állatokról sem - a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület adott néhány jó tanácsot állattartóknak, na meg a szomszédoknak.

Fotós: Orpheus Állatvédő Egyesület

Fotós: Orpheus Állatvédő Egyesület

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy a kutyatartás kapcsán baj történjen - erre figyelmeztet a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület a hőségriadó kapcsán, amit hétfőtől rendelt el az országos tiszti főorvos. Ha a csúcshőmérséklet nappal magasabb 30 foknál, a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amibe belepusztulhatnak. A nyári meleg napokon a hosszabb sétáltatást érdemes kora reggelre vagy késő délutánra ütemezni, és kerülni a naptól felhevült aszfaltot, amin a kutya mancsát égési sérülés fenyegeti. 

Víz nélkül, kikötve a napon

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján, mint megtudtuk, rendszeresen kérnek segítséget állatbarátok a nagy nyári kánikulában a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára. Seres Zoltán, egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig - vagy tovább is - emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem – ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is!

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. 

Hűtené magát a kutya

A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. A nyári magas hőmérsékletet könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és ne kívánjunk tőle "csúcsteljesítményt". A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

Hőguta és napszúrás

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában