Pap Róbert idén új különlegessége

2022.07.09. 07:00

Rubik kocka dinnye termett Vásárhelyen

Egy négy kilós Rubik kocka dinnyével gazdagította a vásárhelyi Pap Róbert a különleges dinnyék sorát. A 37 éves férfi 2019-ben termesztett először kockadinnyét, amit 2020-ban tovább fejlesztett. Akkor, a világon egyedül az ő földjén dobókocka dinnye is termett. Egy év kihagyás után pedig előrukkolt a Rubikdinnyével.

Kovács Erika

Ezt a Rubik kockát ugyan nem lehet kiforgatni, de megenni igen! Fotó: Kovács Erika

Pap Róberttel a család 2,5 hektáros dinnyeföldjén találkoztunk. A helyi fogyasztók elvárásainak megfelelően nem tökre oltott, hanem saját gyökerű dinnyét termesztenek. A hagyományos, csíkos görögdinnyék között lapult meg néhány sablonban termesztett görögdinnye, amiket a napokban szüretelt le a gazdálkodó.

Ez is egyfajta hungarikum

Pap Róbert megmutatta, idén is termesztett egy dobókocka dinnyét és újdonságként egy Rubik kockát, amit az ember legszívesebben megpróbálna kirakni. Természetesen ez azért mégsem lehetséges, és még kézben tartani is nehéz, hiszen négy kiló.

 Japán mintára három éve termesztettem először kockadinnyét. Utána agyaltam, hogyan is lehetne ezt az ötletet továbbfejleszteni. Így született meg a következő évben a dobókocka, ami, úgy tudjuk, a világon egyedülálló volt. A Rubik kocka ötlete egy rádiós interjú kapcsán született. Valaki poénból felvetette, hogy miért nem csinálok magyar vonatkozású, hungarikum dinnyét, például Rubik kockát. Poénnak indult, végül belevágtam

– mesélte a különleges dinnye történetét Róbert. Hogy a mintát hogy „neveli” bele, ezt már tavaly kitalálta.

 A kis kockák színét viszont ki kellett kísérletezni ételfestékkel. Ez több problémával járt, mint maga a Rubik kocka sablonozása, amit 4-5 óra alatt elkészítettem, utána ebben neveltem a dinnyét 

– tudtuk meg a kísérletező kedvű gazdától.

Fotó: Kovács Erika

Nem volt könnyű színezni a dinnyehéjat

Pap Róbert egy cukrászoktató véleményét is kikérte, hogy fesse be a kis kockákat, ugyanis csak úgy simán az ételfesték nem maradt meg a dinnyehéjon.

Tőle kaptam azt a tippet, amit továbbfejlesztettem, így egy speciális eljárással megmaradtak a héjon a színek, amit még étellakkal is lefújtam. Gondolkodtam rajta, hogy minden oldal egyszínű legyen, mintha ki lenne rakva, de az igazság az, hogy sose tudtam kirakni a Rubik kockát, úgyhogy a dinnyémen is összevissza vannak a színek 

– mondta nevetve.

Idén Róbert a dobó- és a Rubik kocka mellett 6-7 sima kockadinnyét is szeretett volna termeszteni, utóbbiak közül azonban egyik sem sikerült, volt, amelyik szétnyomta a sablont és olyan is, ami a nagy hőség miatt belefőtt, csak a két bonyolultabb dinnye sikerült.

A Rubik kocka egyébként a család asztalára kerül, a dobókockával pedig, akárcsak tavalyelőtt, dob egyet Róbert a barátaival és természetesen meg is kóstolják.

Több kockadinnye nem lesz

Pap Róbert nem tervez több kockadinnyét termeszteni, azt azonban nem vetette el, hogy egyszer egy másfajta, különleges formával előrukkol.

A Pap család egyébként idén, az aszály miatt közepes termésre számít, a dinnyék minősége viszont kiváló.

A dinnye szereti a meleget, de a vizet is. A csepegtető rendszer nem elég a dinnye neveléséhez, szükség lett volna kiadós esőkre, de azok elkerülték a vidékünket, ezért folyamatosan locsolnunk kell 

– mondta Pap Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában