Szurikátakölykök születtek

2022.08.30. 12:35

Megszaporodtak a látogatók kedvencei a Vadasparkban

Delmagyar.hu

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark legnépszerűbb lakói közé tartoznak a szurikáták, de most még jobban elvarázsolja a látogatókat a kifutójuk. Augusztus elején ugyanis két kölyök született, és a kicsik egyre többször bújnak elő az üreg bejáratánál. Hosszú évek teltek el azóta, hogy a szurikáták utoljára szaporodtak a Vadasparkban, de a múlt év elején egy új csapat formálódott fiatal egyedekből. A két szurikátakölyök világra jövetelének pontos idejét nem ismerik, hiszen kiterjedt üregrendszerük mélyén töltik első napjaikat, így a gondozóik – szülők állapota alapján – csak következtetni tudtak az örömteli eseményre. Ahogy a picik egyre nagyobbak lesznek, úgy válnak egyre bátrabbá, 2-3 hét múlva már a nap legnagyobb részében meg lehet majd figyelni őket. 

Fotós: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

A Dél-Afrika félsivatagos területeinek, száraz szavannáinak lakója ez a mongúzféle kisragadozó. Elsősorban kisebb gerincesekkel és gerinctelenekkel táplálkozik, de szívesen fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is. A családjaiban többnyire a legmagasabb rangú nőstény és hím szaporodik, a többiek a kicsik nevelését és a csapat védelmét segítik: mindig van egy őrszem, aki felegyenesedve kémleli a vidéket. A két most született szurikáta kölyök a Vadaspark lakója marad, nem kerül el másik állatkertbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában