Vendégszeretetből jelesre vizsgáztak Petőfi-telepen

2022.09.10. 20:19

Első alkalommal rendezték meg a Nyitott kapuk akciót

Vendégszeretetüket és közösségi összetartásuk erejét bizonyították a Petőfi-telepiek szombaton. Tucatnyi porta kapuját tárták szélesre a szomszédok és a nagyközönség előtt, ahol hobbijaikba engedtek bepillantást a lakosok.

Koós Kata

Hagyományteremtő szándékkal hirdette meg első alkalommal a Nyitott kapuk elnevezésű programot szombaton a Petőfi-telepi Művelődési Ház. Rögvest tucatnyi telepi lakos csatlakozott a kezdeményezéshez, és tárta szélesre otthona bejáratát a látogatók előtt. Élményekkel, kézműves szépségekkel, házi készítésű finomságokkal várták szomszédaikat és a nagyközönséget. 

– Petőfi-telep idén száz éves, ezért arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk megmutatni, mi minden érték van a telepen. Olyan vállalkozókat, magánszemélyeket kerestünk, akik olyan tevékenységet folytatnak akár hobbiból, amely a közösségünk számára értékes lehet. Ezért hirdettük meg a Nyitott kapuk rendezvényt, amelyre rögtön első alkalommal több mint tucatnyian jelentkeztek. Szeretnénk, ha ez a program hagyománnyá válna, és komoly közösségformáló erőre tenne szert a jövőben – mondta el lapunknak Fekete Marianna, a művelődési ház munkatársa. 

A Május 1. utcában két szomszédos porta kapuit is megnyitották lakóik a látogatók előtt. Kőházi Edina kelesztett süteményekkel, szegedi kiflivel, klasszikus húsvéti kaláccsal, amerikai fahéjas csigával és croissant-nal várta a vendégeket, amelyek receptjét még nagymamájától tanulta. 

Kőházi Edina kelt süteményekkel, Andrási Gizella házi szörpökkel és lekvárokkal várta a látogatókat. Fotó: Török János 
 

– Imádok sütni és Petőfi-telepen élni, szóval nem is volt kérdés, hogy csatlakozom az akcióhoz. Mindig kelt süteményeket készítek, mert mindkét nagymamám kiválóan sütött-főzött. Kemence mellett nőttem föl, és a pandémia alatt csak megerősödött a sütési szenvedélyem – mondta el lapunknak Edina, aki ezt követően a telepiek összetartását méltatta. 

– Van például egy internetes csoportunk, ahol, ha valaki jelzi, hogy kapa kell, egy órán belül biztosan felajánl neki kölcsönbe egyet az egyik szomszéd – mesélte. 

Szomszédja, Andrási Gizella Pöttöm házi lekvárjaival és szörpjeivel települt ki kapuja elé, amelyeket munka mellett, délutánonként és hétvégente készít. Cukor- és édesítőszer mentes lekvárokat, sőt húsételekhez kiváló szilva-, füge-, birsalma- és céklacsatnikat is készít. Az alapanyagok mindegyikét saját kertjükben termeli meg családjával. 

A magánemberek mellett intézmények is csatlakoztak a Nyitott kapuk programhoz, többek között a katolikus és a református templom is nagyra tárta kapuit. Előbbiben miseruhákból és egyházi kegytárgyakból állítottak össze kiállítást a látogatóknak, utóbbi udvarán pedig kézműves foglalkozással, fadekoráció készítési lehetőséggel várták a családokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában