2022.09.10. 20:19
Első alkalommal rendezték meg a Nyitott kapuk akciót
Vendégszeretetüket és közösségi összetartásuk erejét bizonyították a Petőfi-telepiek szombaton. Tucatnyi porta kapuját tárták szélesre a szomszédok és a nagyközönség előtt, ahol hobbijaikba engedtek bepillantást a lakosok.
Hagyományteremtő szándékkal hirdette meg első alkalommal a Nyitott kapuk elnevezésű programot szombaton a Petőfi-telepi Művelődési Ház. Rögvest tucatnyi telepi lakos csatlakozott a kezdeményezéshez, és tárta szélesre otthona bejáratát a látogatók előtt. Élményekkel, kézműves szépségekkel, házi készítésű finomságokkal várták szomszédaikat és a nagyközönséget.
– Petőfi-telep idén száz éves, ezért arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk megmutatni, mi minden érték van a telepen. Olyan vállalkozókat, magánszemélyeket kerestünk, akik olyan tevékenységet folytatnak akár hobbiból, amely a közösségünk számára értékes lehet. Ezért hirdettük meg a Nyitott kapuk rendezvényt, amelyre rögtön első alkalommal több mint tucatnyian jelentkeztek. Szeretnénk, ha ez a program hagyománnyá válna, és komoly közösségformáló erőre tenne szert a jövőben – mondta el lapunknak Fekete Marianna, a művelődési ház munkatársa.
A Május 1. utcában két szomszédos porta kapuit is megnyitották lakóik a látogatók előtt. Kőházi Edina kelesztett süteményekkel, szegedi kiflivel, klasszikus húsvéti kaláccsal, amerikai fahéjas csigával és croissant-nal várta a vendégeket, amelyek receptjét még nagymamájától tanulta.
– Imádok sütni és Petőfi-telepen élni, szóval nem is volt kérdés, hogy csatlakozom az akcióhoz. Mindig kelt süteményeket készítek, mert mindkét nagymamám kiválóan sütött-főzött. Kemence mellett nőttem föl, és a pandémia alatt csak megerősödött a sütési szenvedélyem – mondta el lapunknak Edina, aki ezt követően a telepiek összetartását méltatta.
– Van például egy internetes csoportunk, ahol, ha valaki jelzi, hogy kapa kell, egy órán belül biztosan felajánl neki kölcsönbe egyet az egyik szomszéd – mesélte.
Szomszédja, Andrási Gizella Pöttöm házi lekvárjaival és szörpjeivel települt ki kapuja elé, amelyeket munka mellett, délutánonként és hétvégente készít. Cukor- és édesítőszer mentes lekvárokat, sőt húsételekhez kiváló szilva-, füge-, birsalma- és céklacsatnikat is készít. Az alapanyagok mindegyikét saját kertjükben termeli meg családjával.
A magánemberek mellett intézmények is csatlakoztak a Nyitott kapuk programhoz, többek között a katolikus és a református templom is nagyra tárta kapuit. Előbbiben miseruhákból és egyházi kegytárgyakból állítottak össze kiállítást a látogatóknak, utóbbi udvarán pedig kézműves foglalkozással, fadekoráció készítési lehetőséggel várták a családokat.