Hódmezővásárhely

2022.11.25. 15:06

Improvizáció, önismeret és hagyományok Vásárhelyen

Különleges művészetterápiás jellegű foglalkozásokat indítottak a vásárhelyi Alföldi Galériában, a Vásárhelyi Őszi Tárlathoz kapcsolódva. A közgyűjtemény múzeumpedagógiai programjai különleges élményt kínálnak.

Tábori Szilvia

Különleges élmény egy különleges foglalkozáson az Alföldi Galériában. Fotó: Tornyai János Múzeum

Zenei improvizációkkal kombinált foglalkozásokat indítottak gyerekeknek az Alföldi Galériában. A 68. Vásárhelyi Őszi Tárlathoz kapcsolódó művészetterápiás jellegű program szerepe sokrétű. Mint erről Miklós Péter főigazgató lapunknak elmondta: a vizuális élmény, a zene és a személyes reakciók együttese különleges élményt ad a gyerekeknek, fiataloknak. 

Az összművészeti programok fejlesztik az önismeretet és a társas kapcsolati készségeket azáltal, hogy a művek értelmezése után saját benyomásaikat megfogalmazzák. 

Közös felelősséggel

Bár tematikus tárlatvezetéseket évek óta szerveznek, a múzeumpedagógia terepén új kezdeményezésként jelent meg a kifejezetten művészetterápia. Eddig kétszáznál többen vettek részt és továbbra is nagy az érdeklődés. – A művészi alkotások a befogadóktól, a közönség benyomásaitól, reakcióitól válhatnak élővé. Sokan a foglalkozásokon járnak először kiállítótérben, meglepően intenzív benyomásaik arról árulkodnak, igénylik az ilyen jellegű impulzusokat. A közgyűjtemény és az oktatási intézmények közös felelőssége felkínálni ezt a lehetőséget – hangsúlyozta Miklós Péter. 

Csend és hang

A középiskolásoknak szánt „Make some noise. Csend és hang a kiállítótérben” című kreatív gyakorlatok igazán különlegesek. – A csend az elmélkedést szolgálja, a hangok a zene erejét kihasználva új érzelmi tapasztalatot hoznak létre. Zenével kifejezhetjük önmagunkat és kapcsolódhatunk másokhoz. A zenei tevékenység képességfejlesztő, fokozza a koncentrációt és a társas együttlét örömét. Újszerű hangulatokat eredményez, másfajta befogadói élményt ad és ezek által tovább tartja emlékezetben a látottakat – fogalmazta meg a foglalkozásokat vezető Almási Enikő, a Tornyai János Múzeum munkatársa. 

Az óvodások Az én színeim címmel szervezett foglalkozáson Keserü Ilona Tornyai-életműdíjas festőművész Nyári napforduló című alkotását értelmezhették újra. A Dönt a zsűri programban pedig a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon korábban szerepelt művek reprodukcióiból a gyerekek alkotta zsűri válogatott, ezzel létrehozták csoportjuk saját őszi tárlatát. 

Tudás és élmény

Az iskolai tudásanyag szó szerint kézzelfogható élményekkel párosul a vásárhelyi közgyűjtemény múzeumpedagógiai programjaiban. A Tornyai János Múzeum valamennyi állandó kiállításához kapcsolódik foglalkozás, külön óvodásoknak és iskolásoknak összeállítva. Megnézhetik a Tiszajenő-Szárazparti házrekonstrukciót, az évezredes edényeket, a Kökénydombi Vénuszt, illetve az akkori korra jellemző szövéstechnikát, megismerkedhetnek az állattenyésztési, növénytermesztési szokásokkal, valamint a korabeli eszközhasználattal. 

A művészet, az irodalom és a várostörténet így a fiatalok mindennapjainak része lehet. A Tornyai János Múzeumban a óvodásoknak szánt interaktív programok is főként a közvetlen élményekkel hatnak, miközben játékosan bővülnek a kisgyerekeik ismeretei. A korai szemléletformálás élharcosának tekinthető Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócska program szakmai vezetője, a Szabadság téri Óvoda munkatársa szerint nagyon fontos az múzeumpedagógusok, óvónők és tanárok együttműködése, közös oktató-nevelő munkája.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában