Szegedi hírek

2022.11.11. 16:05

Kutatók és diákok találkoztak

Csaknem 450 fő részvételével kezdődött pénteken a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XIX. találkozója Szegeden. A díszvendég Roska Botond neurobiológus volt.

Koós Kata

Hegyi Péter programigazgató elmondta, csaknem 450 fő részvételével zajlik a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója. Fotó: Karnok Csaba

A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány kuratóriuma csaknem tíz ével ezelőtt hozta létre a Szegedi Tudósakadémia Tehetséggondozó Programot, hogy felarolja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő, tehetséges fiatalokat már gimnáziumi éveik alatt. A program az évek során országos lefedettségű Nemzeti Tudósképző Akadémiává bővült, amely jól felépített rendszerben vezeti végig az ifjú tehetségeket 20 éven át, hogy nemzetközi szinten egyedülálló tudományos tapasztalattal akár már 36 éves korukra nemzetközileg elismert tudós, kutató válhasson belőlük.

Fotó: Karnok Csaba

Hegyi Péter, az akadémia programigazgatója elmondta, a nagy rendezvények legfőbb célja, hogy életpálya modelleket mutasson a fiataloknak. Ebbe a sorozatba illeszkedik a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója, amelyet 19-ik alkalommal rendeztek meg Szegeden. A kétnapos találkozó összesen csaknem 450 fő részvételével zajlik. Az ország 42 középiskolájából 240 diák és kísérő tanáraik, valamint az akadémia egyetemi képzési helyszíneiről – Budapestről, Debrecenből, Pécsről és Szegedről – 150 egyetemista, mentor, junior mentor vesz részt a tudományos előadásokon, laborlátogatásokon, kerekasztal-beszélgetéseken.

Roska Botond neurobiológus .Fotó: Karnok Csaba

A konferencia díszelőadója Roska Botond neurobiológus volt pénteken, aki az egyes vakságot okozó betegségben szenvedő páciensek látásfunkcióit részben helyreállító génterápiás kezelés után jelenleg az éleslátás visszaállítását is lehetővé tevő eljáráson dolgozik munkatársaival. Előadásában ennek a tudományos felfedezésnek az elemeit ismertette hallgatóságával.

Hegyi Péter kiemelte, az akadémia tehetséggondozó programjának alapja a gimnáziumi hálózatrendszer és a pedagógusok, akik felfedezik a tehetséges fiatalokat. Ebben két szegedi gimnáziumot élenjáróként méltatott, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumot és az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában