Felvonulás

2022.12.11. 20:30

Fénytraktorokkal ünnepelték Domaszéken az ezüstvasárnapot - fotók

Több mint 30 karácsonyi fénybe öltöztetett traktorral szerveztek felvonulást vasárnap Domaszéken. A különleges adventi menet több mint egy órán keresztül körözött a településen, hogy hozzájáruljanak a karácsonyi hangulat megteremtéséhez.

Timár Kriszta

A gazdák kitettek magukért, nem spóroltak traktorjaik karácsonyi dekorációjával. Fotó: Karnok Csaba

Nem volt nehéz dolga annak, aki tegnap az ünnepi programsorozat helyét kereste Domaszéken, a sötétben ugyanis már messziről fénylett a Köztársaság tér. Advent harmadik vasárnapját a településen a hagyományos gyertyagyújtás után fénytraktoros felvonulással tették emlékezetessé, amelyen több mint 30, karácsonyi díszbe öltöztetett járművel vonultak fel a helyiek. El lehet képzelni, egy ilyen hatalmas monstrumokhoz hány égősor kell, a legtöbben pedig nem is spóroltak a látványvilággal. A villogó vagy színes égők mellett pedig csak a fantázia szabott határt annak, ki mivel dekorálta még járművét. Volt, aki világító hóemberrel, mások a fülkébe felaggatott ablakdíszekkel tették még hangulatosabbá traktorjukat. A leglátványosabb jármű egyébként kétségtelenül az a John Deere volt, amelynek elején egy életnagyságú Mikulás táncolt, utánfutóként pedig egy szintén fénydíszbe öltöztetett kocsit húzott. Bár az alkotók elrejtőztek az újságírók elől, megtudtuk: 6 ember 6 napig készítette ezt a dekorációt.

Hasonlóan látványos volt Németh Péter traktorja. Ő egy 3 négyzetméteres fényhálóval és 25 méternyi fényfüzérrel díszítette fel a járművet, amelynek kerekeire még külön elemes égősorokat szerelt. Sőt, a kertben álló fényszarvast is felhasználták, az egyfajta orrdíszként funkcionált. Csillogását azonban némiképp beárnyékolta a cukiságfaktor, kisfia kistraktorja is kapott ugyanis karácsonyi fényeket, amely a nagy jármű előtt állt. – A mosás és a díszítés az egész délelőttünket elvitte, de megérte. Jó érzés, hogy mi is hozzájárulhatunk a karácsonyi hangulat megteremtéséhez – fogalmazott.

Rappai Péter nem mezőgazdasági, hanem építőipari géppel érkezett, méghozzá egy teleszkópos rakodógéppel. A felesége segített a dekoráció elkészítésében, amit gyermekeik várták legjobban. – Jó lenne, ha mindig így nézne ki – mondta a 4 éves Peti. 

Sziráki Krisztián polgármestertől megtudtuk, tavaly a koronavírus miatt szervezték meg az első fénytraktoros felvonulást, hogy közösségi rendezvény híján így vigyenek adventi élményt a helyi lakosoknak. Idén majdnem háromszor annyi felvonuló volt, mint tavaly, vagyis úgy tűnik, a program nem csak a nézőknek, de a résztvevőknek is igazi élményt jelent.

Ady-verssel gyújtották meg a gyertyát

A felvonulás előtt a hagyományoknak megfelelően 16 órakor fellobbant a harmadik adventi láng a település koszorúján. A gyertyát Sziráki Krisztián polgármester és Mihálffy Béla gyújtotta meg. Az országgyűlési képviselő egy Ady-verssel tette még ünnepélyesebbé a pillanatot, melyet előtte elszavalt. Ezt követően traktorra ültek, utasként mindketten részt vettek a felvonuláson.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában