Mentik a kimagasló genetikai értéket

2023.01.13. 07:40

A kuvasz kiemelt, védett kutyafajta

A Hunnia Kuvasz Egyesület kuvaszok mentését, azaz a fajtamentést tenyésztőin keresztül szervezi meg. A tenyésztők elsődleges szaktanácsadást, alapvető segítséget azonnal tudnak adni.

Tábori Szilvia

Kuvasz fajta az újáépítkezés útján. Illusztráció: Ladóczki Balázs/MW

Hazánkban a hungarikum kutyafajták esetében, így a kuvasznál is, az elsődleges állatvédelmi fórum az államilag elismert tenyésztő szervezet. Három szervezet illetékes, ebből az egyik a szatymazi Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület ETSZ. A kuvasz kiemelt, védett kutyafajta; egyedei kimagasló genetikai értéket képviselnek. 

– A kuvasz a 80-as évek népszerű kutyafajtája, de eredendő természetétől eltérő tulajdonságok jöttek divatba. Ráadásul a kommunizmusban az erőt, kitartást, önálló kezdeményezést képviselő fajta mint eszmény, évtizedekig nem lehetett aktuális. Az akkori tenyésztőszervezet a fajtától szokatlan, az eredeti karakter tulajdonságokkal szakító irányt jelölt ki: eltűnt megszokott karaktere, nem sikerült egyértelműen egységes és kívánatos új kuvaszképet alkotni. A jellegét és feladatát is veszített fajta csakis mellőzött szerepbe kerülhetett a magyar emberek szemében. Egy 2019-es jogszabályi változással több tenyésztőszervezet alakulhatott, onnantól a fajta elindulhatott az újraépítkezés útján. A Hunnia Kuvasz Egyesület 2018-ban alakult és létrehozta a két éve működő Elhelyezési és Tenyésztői Programját, és már indulásuk évében 50 százalékos növekedést értek el a tenyésztési adatokban – nyilatkozat korábban lapunknak Hajnal Gyöngyi, a Hunnia elnöke. 

A Hunnia Kuvasz Egyesület kuvaszok mentését, azaz a fajtamentést tenyésztőin keresztül szervezi meg. A tenyésztők elsődleges szaktanácsadást, alapvető segítséget azonnal tudnak adni, esetleg tenyésztőszervezethez irányítanak. A Hunnia Kuvasz Egyesület az elsők között írta alá a 2021-ben életre hívott Állatvédelmi Kódexet és szakmai gyakorlatában azt alkalmazza – írja a civil szervezet a hunniakuvasz.hu weboldalán.

Minden olyan kutya, amely optikailag és viselkedésében egyszerre nyilvánvalóan hordozza a kuvaszra jellemző tulajdonságokat addig kuvasz jellegűnek, potenciális kuvasznak tekintendő, ameddig ennek ellenkezőjét tenyésztő szervezet nem igazolta. A kuvasz jellegű kutyák a kuvasz fajtához való tartozását alapvetően feltételezni kell. A Hunnia Kuvasz Egyesület bejelentése címe:  [email protected]
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában