Görög Márta és Trócsányi László is köszöntőt mondott

2023.01.24. 20:40

Bállal zárták a jogásznapot

A jogászok közösségének összetartását erősítették a szegedi jogásznapon. Trócsányi László unikumnak titulálta Európában a Magyar Jogász Egyletet.

delmagyar.hu

Trócsányi László elmondta, a Magyar Jogász Egylet jövőre fennállásának 150. évfordulóját ünnepli. Fotó: ÁJTK

Jogásznapot rendezett a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete a hétvégén. A SZAB Székházban tudományos előadások zajlottak, majd a rendezvény bállal zárult, ahol Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, egyben a Magyar Jogász Egylet vármegyei elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Fotó: Pósa Tamara

Minden egyes közösséget célok tartanak össze. A Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének célja a tudáskoncentráció, a tudásmegosztás. Ennek jegyében szervezzük szakmai rendezvényeinket, amelyek sikeressége abban is megmutatkozik, hogy milyen az egyes jogász hivatásrendek közötti párbeszéd, melyek azok a közös pontok, amelyekben egymás partnerei tudunk lenni. A mai nap azt mutatja, hogy ez a közösség jól pulzál együtt a szakmai kérdésekben, és akkor is, amikor közösségi rendezvényeket tartunk – mondta Görög Márta, majd külön köszöntötte Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét és Nyilas Mihályt, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnökét.

Fotó: Pósa Tamara

1879-ben néhány jogász összeült, és arról kezdtek el beszélgetni, hogy az osztrák jog helyett hogyan lehetne Magyarországon a magyar jogot előtérbe helyezni. Elhatározták, hogy megalapítják a Magyar Jogász Egyletet, ami 2024-ben ünnepli majd fennállásának 150. évfordulóját. Az elmúlt több mint száz év eredményei a jogrendszer területén tehát többek között az egylet tagjainak, bíróknak, ügyészeknek, ügyvédeknek, jogászoknak és az egyetemi vezetőknek köszönhetők. A Magyar Jogász Egylet Európában egyfajta unicum, vezetői rendszerint a magyar jogtudomány remek emberei voltak. Ilyen volt Király Tibor vagy Sárközy Tamás. Büszke vagyok, hogy az egylet tagja, elnöke lehetek, hogy olyan vezetőkkel tudok együtt dolgozni a vármegyei szervezeteknél, akik hivatásukat a jog iránti szeretetükkel gyakorolják, a jog szolgálatában állnak és a magyar jogot, mint kultúrát képviselik – fogalmazott Trócsányi László.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában