Elégették Rozit, a télboszorkányt

2023.02.21. 18:45

Ásotthalmon is elűzték a telet - fotógaléria

Ásotthalmon a néptáncos gyerekek segítségével űzték el a telet kedd délután. A polgármester azt mondta, tavaly is sikeres volt a rendezvény, mert eljött a tavasz, idén is hasonló eredményre számít.

Arany T. János

Ásotthalmon is elűzték a telet. A néptáncosok télűzése nőtte ki magát néhány év alatt az egész falut megmozgató rendezvénnyé. Fotó: Török János

Az Ásotthalmi Művelődési Ház előtt gyülekeztek kedd délután a jelmezes maskarás gyerekek és felnőttek, hogy végre Ásotthalmon is elűzzék a telet. Elől egy kis kocsin Számfira Máté néptáncoktató zenekara húzta a talpalávalót, a nemrégiben alakult Ásotthalmi Tanyaőr Egyesület pedig két lovassal biztosította a vonulást.

A legkülönlegesebb közlekedési eszköz egy régi szerszámokból összerakott lábbal hajtós kiskocsi volt, amit Nyerges Zsolt, a helyi Dínópark üzemeltetője tekert. 

– A lényeg a kapa. Egy régi ekekapából és egy tolikapából készült, de még a nyerge is egy kapa

 – mutatta. A kormány egy szarvasmarha szarva volt. A vállalkozó azt mondta, már nagyon várják a tavaszt, hogy sarjadjon a fű, mert éhesek a dínók a parkban.

A menet az óvodához vonult, ahol további néptáncos gyerekek csatlakoztak. A tömegben jelmezben ott volt Papp Renáta polgármester, aki azt mondta, jövőbeli önmagának öltözött, utalva ezzel az ősz parókára, amit viselt. A faluban azóta rendeznek télűzést, mióta elindult a néptáncoktatás Számfira Máténak köszönhetően. Az első rendezvényt családias körülmények között, a művelődési ház udvarán rendezték 2019-ben néhány résztvevővel. 

Az utóbbi időben Ásotthalmon a néptánc is egyre népszerűbbé vált és ezzel a télűzés is az egész falut megmozgató esemény lett. 

– Tavaly is sikeres volt, mert eljött a tavasz, idén is hasonló eredményre számítok

 – mondta a polgármester. Papp Renáta hozzátette, igyekeznek a családi hagyományokat is ápolni ezen a rendezvényen. A polgármesteren a 94 éves korában elhunyt nagymamájától örökölt bekecs, bőrmellény volt, Tóth István hivatásos vőfély pedig egy eredeti subában vonult.

A Szent István térre érve a néptáncosok körbetáncolták Rozit, a télboszorkányt, majd elégették a bábut. A Tambura étterem csapata vízzel, teával és finom, frissen sült fánkkal látta vendégül a télűzőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában