Szegedi hírek

2022.10.07. 22:19

Szegedi néptáncoktató kapott Junior Prima-díjat

A Hatetudnád Tánctanoda egyik vezetőjét párjával, Számfira-Nagy Zitával együtt díjazták augusztus 20-án is.

Delmagyar.hu

Számfira Máté a díjjal. Fotó: Hatetudnád Tánctanoda

Tíz tehetséges fiatal, köztük néptáncművész, vászonszövő, táncpedagógus, népzenész, népi énekes, bőrműves, viseletkészítő és számadó csikós vette át a Junior Prima díjat népművészet és közművelődés kategóriában pénteken, Budapesten.

A zsűri a jelöltek közül Aranyos Norina, Bordás Barnabás és Számfira Máté néptáncos, táncpedagógusokat, Bajka Márta vászonszövőt, Böröcz Balázs népzenész, zenetanárt, Gubinecz Ákos népi énekes, citerás, előadóművészt, Kosina Péter számadó csikóst, Porkoláb Benedek bőrművest, Szamek Lili viseletkészítőt és Zsikó Zsuzsanna népi énekes, előadóművészt díjazta - közölte a díjat adományozó Docler cégcsoport az MTI-vel. Augusztus 20. alkalmából, megírtuk, Számfira Máté és felesége más rangos állami elismerésben is részesült. A Kulturális és Innovációs Minisztérium Népművészet Ifjú Mestere Díjat adományozott Számfira-Nagy Zita néptáncoktató, néptáncos, a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium igazgatóhelyettese, valamint Számfira Máté néptáncoktató, néptáncos, a Hatetudnád Tánctanoda két vezetője részére.

Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita a Junior Prima-díj átvétele után. A Hatetudnád Tánctanoda vezetőit augusztus 20-án is díjazták. Fotó: Hatetudnád Tánctanoda
 

A díjjal tizenkettedik alkalommal ismerték el a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket. A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri tíz, harminc év alatti fiatalt választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotótevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György alapító-tulajdonosa képviseletében, a Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át. A díjazottak egy emlékplakettet, valamint kétmillió forint pénzjutalmat kaptak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában