Fánksütés

2023.02.01. 16:16

Csengelén aktívak a nyugdíjasok

Tavaly október 5-én alakult meg Csengelén a nyugdíjas klub, előtte a Régi Dalok Őrzői nevű csoport nyújtott hasznos időtöltést az idősebbeknek. Nagy tempót diktálnak, sűrűn követik egymást programjaik, amelyekkel bekapcsolódnak a község életébe. Tegnap 120 fánkot sütöttek 4 kiló lisztből.

Imre Péter

A csengelei nyugdíjasklub szinte teljes létszámban megjelent a fánksütésen. Fotók: Imre Péter

Zsuzsika, légy szíves hozd ide a rumot – kérte Vígh Tiborné Rozália Minkó Lászlónét, mikor betoppantam a csengelei faluház kistermébe, ahol a helyi nyugdíjas klub tegnap fánkot sütött. Meglátva engem azonnal magyarázta: – Természetesen sütőrum és a fánk tésztájába kell.

Teltház a faluházban

Zsuzsa és Rozália jöttek elsőként, de folyamatosan érkeztek a többiek, hamar megtelt a kisterem a tagokkal. Nem tartottam „népszámlálást”, de úgy kalkuláltam mind a huszonöten eljöttek a programra. Benézett Tóth Tibor polgármester is, elmondta: kedveli a fánkot, otthon is készítenek, de náluk mazsola is kerül a tésztába, mert ő úgy szereti igazán.

Készül a fánk tésztája, akadt aki géppel és akadt aki kézzel dagasztotta. Fotó: Imre Péter

Fiatal nyugdíjas klub

Már egy ideje terveztük, szerveztük, gondolkodtunk rajta, hogy nyugdíjas klubot alakítsunk a faluban, sok ugyanis az egyedülálló, egyedül élő idős Csengelén, és igénylik az elfoglaltságot, a programokat – kezdte mondandóját Tóth Istvánné Rózsika elnökasszony. Tavaly szeptemberben fordult komolyra a dolog: meghívókat vittek a házakhoz, a helyi újságban és Facebookon is meghirdették tervüket az ötletgazdák. Október 5-én alakultak meg, jelenleg 25 tagjuk van – közülük kettő férfi, Ferenc és Tibor. A rendezvényeiken általában 18-23 tag mindig részt vesz.

Első programjuk faültetés volt a Bogár-háti Árpád-kori templomromnál – ezt Torontáli Renáta háziorvos festményen örökítette meg és ajándékozta nekik –, jártak a Móra-fáknál, teljes létszámmal a Szegedi Nemzeti Színház gálaműsorán, és terveznek egy márciusi kirándulást a Kecskeméti Katona József Színházba, a Miniszter félrelépet nézik meg. Megjegyzendő: ezekre a helyekre, majd a júniusi cserkeszőlői fürdőnaphoz is az önkormányzat biztosít számukra járművet, de ezen felül is mindenben segítik őket.

Fotó: Imre Péter

Tornáznak és pingpongoznak 

Készítettek 20 adventi koszorút – a tanyagondnoki szolgálat vitte el a címzetteknek, a magányosan élőknek –, megtartották a Mikulást, mézeskalácsot sütöttek, amit a karácsonyi forgatagban a megújult szökőkút átadásakor osztottak szét. Januárban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékeztek költeményeivel, illetve megzenésített verseit hallgatták meg. Míg erről beszélgettünk Rózsikával, kelt a tészta, sültek a fánkok és vidám zsivaj töltötte meg a kistermet. Ha valaki kívül állva hallgatta a kiszűrődő hangokat, nem mondta volna meg, Csengele időseinek csoportja tartózkodik bent. Bár, ez csak az átutazókra érvényes, a helybeliek már megszokhatták – a helyi újság szófordulatát kölcsönözve –, hogy nyughatatlan nyugdíjasok élnek köztük. Erre bizonyság, hogy hetente tornáznak és legutóbb pingpongozni tanultak.

Elkészült az idei programtervezetünk, aminek összeállításakor is szem előtt tartottuk, hogy aktívan részt vegyünk a község életében. Ennek jegyében csatlakozunk a falusi disznóvágáshoz, disznótoroshoz, de minden hónapra jut feladat, elfoglaltság, jó program – közölte zárásként Tóth Istvánné Rózsika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában