Az igazság mindig suttogva beszél

2023.03.31. 19:30

Ismét nagy dobásra készül a Bethlen-gimnázium irodalmi színpada

Az egészséges lelki élethez szükséges öniróniára bíztató előadáson dolgozik a vásárhelyi Bethlen-gimnázium legendás irodalmi színpada. Javában próbálnak a fiatalok Simon Ferenc mesterpedagógus irányításával.

Tábori Szilvia

A próba hevében a Bethlen-gimnázium egyik tantermében: „Ha valaki szenvedélyesen szeret valamit, azon nevetni is tud.” Fotó: Tábori Szilvia

Javában próbál a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium irodalmi színpada. Az időnként újra alakuló társulat tagja volt egykor a nemrégiben Jászai Mari díjjal kitüntetett Pikali Gerda is. Nem véletlen, hogy a színésznő az elsők között hívta fel egykori tanárát és mentorát, Simon Ferencet. 

A mesterpedagógus vezette csapatokhoz számtalan legendás, köztük nem egy sajátosan színpadra állított Moliére előadás kötődik. Az idén 300 éves fennállását ünneplő iskolájuk április végén tartandó jubileumi Bethlen-estjére Németh László darabjával készülnek. A Pusztuló magyarok című vígjátékot diákszínpadra alkalmazva, erősen meghúzva, bizonyos értelemben a mai kor igényeihez igazítva adják majd elő.

– Témájában egy egészen döbbenetes vígjátékról beszélünk. Németh László az 1930-as évek falukutató mozgalmának nagy képviselője volt, és mint mindenben, ebben is felfedezte az iróniát – mondta lapunknak Simon Ferenc mesterpedagógus, a színkör péntek délutáni próbája előtt. 

A színpad vezetője azt is hangsúlyozta: úgy aktualizálták a darabot, hogy mindenki meglássa magát Németh László tükrében. Az egykori falukutatók a magyarság pusztulását szerették volna bemutatni, majd munkájuk révén eljutottak egy olyan faluba, ami éppen ennek ellenkezőjét igazolta. Az író ennek kettősségét, az összetett folyamatokat ábrázolja igen árnyaltan. 

– Ha valaki szenvedélyesen szeret valamit, azon nevetni is tud. Ez a legáltalánosabb üzenet: vegyük komolyan a feladatunkat, de ne higgyük, hogy minden túl komoly. Tudjunk öniróniával tekinteni önmagunkra. Ez az egészséges lelki élet feltétele. Azt szeretnénk sugallni, hogy a magyarság ugyan nincs könnyű helyzetben, egyszerre puszul és megőrzi önmagát. Ennek a példázata az előadás mottója, hogy az igazság mindig suttogva beszél. Érezzük meg a lényeget és az igazi mélységet – hangsúlyozta Simon Ferenc. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában