Szegedi hírek

2023.04.25. 18:10

Csokitortával lett idén döntős Gyuris László

Csokoládétortával lett döntős idén Gyuris László az Év cukormentes tortája versenyen. A ropogós elemben kakaóbab töret, a piskótában csicseriborsó, a krémben tejföl, a mázban pedig kardamom található. Mint mondta, soha nem készített még olyan tortát, amiben ennyi poén van.

Timár Kriszta

Gyuris László egy különleges csokoládétortával jutott be az Év cukormentes tortája verseny döntőjébe. Fotó: Karnok Csaba

Kiválasztotta a zsűri az Év cukormentes tortája döntőseit. Mint megírtuk, vármegyénk tarolt a versenyen: a hat édességből négyet ide valósi szakemberek készítettek. Két szegedi, egy makói és egy vásárhelyi cukrász is a legjobbak közé került alkotásával, mi pedig a következő napokban bemutatjuk, ki milyen édességet álmodott meg, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Gyuris László, a Virág és az A Cappella Cukrászdák mestercukrásza tavaly és 2019-ben megnyerte ezt a versenyt, így idén triplázásra készül. De nem könnyítette meg a saját dolgát, hiszen ezúttal csokoládétortával indult a megmérettetésen.

A csoki a legrégebbi cukrászati alapanyag, de köztudott, hogy nagyon fontos hozzávaló a cukor. Éppen ezért nagy kihívás, hogy azt úgy helyettesítsük, hogy finom legyen a végeredmény

 – magyarázta.

Fotó: Karnok Csaba 

A Csoko-Love nevű tortában tej-, fehér- és étcsoki is található. A tetején lévő párizsi krémbe kardamom került, a csokoládé habot pedig mascarpone helyett tejföl lazítja. Mindkettő különleges ízélményt ad. A ropogós elemben vékony réteg kakaóbab töret található, a tortát pedig egy réteg körte chutney színesíti. A felvert, azaz a piskóta is rendkívül egyedi: a mandula mellett csicseriborsó is van benne.

Életemben nem csináltam olyan tortát, amiben ennyi poén van

 – mesélte Gyuris László, aki elárulta: fél éve készül már erre a versenyre, és még nincs is készen a torta.

A zsűri már tett egyszer észrevételeket, hogy miket javítanának a döntős tortákon, jövő héten, a második fordulóban pedig a módosított édességeket is véleményezik majd. Teljesen új termékkel természetesen már nem lehet előállni, de az elképzeléseket még lehet alakítani a végleges zsűrizésig. Én pedig pont ezt teszem: folyamatosan próbálgatom, mitől lehetne még jobb 

– beszélt arról a háttérmunkáról, melynek végeredményét augusztusban, a nemzeti ünnepünkön ismerheti meg a nagyközönség. A győztes tortát ugyanis attól a naptól lehet majd árusítani. Gyuris László alkotása azonban helyezéstől függetlenül kapható lesz majd a nyár végétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában