Egy héjba zárva

2023.04.09. 21:45

Mesterséges napfény miatt lesz kétszikű

Munkatársunktól

Olvasói fotó

A kétszikű tojás egyáltalán nem olyan ritka mint egyesek gondolják, néha az egész doboz ilyen tojásokkal van tele. Kedves olvasónk a húsvéti főtt tojásáról készült képpel örvendeztette meg szerkesztőségünket, ezért gyorsan utánajártunk a rejtélynek. Ami nem is rejtély, tudományos magyarázata van, mint az életben majdnem mindennek, kivéve talán a Bermuda-háromszöget.

Sok termelő mesterséges fényt használ, hogy ezzel kontrollálják a napfényt. Ez segít a csirkéknek a tojástermelésben, így egész évben tojnak. Amikor egy csirke eléri az öthónapos kort, a teste elég fejlett, hogy elkezdjen tojásokat rakni. A mű-napfény mennyisége a hetek folyamán folyamatosan növekszik 8 óráról 16 órára emelkedve, hogy ezzel a nyári szezont utánozzák. Ha ez az emelés fokozatosan történik, a tyúkok egy sárgájú tojásokat tojnak, de ha hirtelen növelik meg az idő hosszát amikor fénynek vannak kitéve, akkor a dupla sárgájú tojások száma is megtöbbszöröződik.

Olvasói fotó

Ez úgy jön létre, hogy egyszerre két pete tűszőrepedése megy végbe. A petevezeték viszonylag keskeny, tehát a tojások egymáshoz közel haladnak tovább. A fehérjeképző szakaszban a tojásfehérje egyszerre fogja össze a kettőt, így egy héjba lesznek zárva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában