Szegedi hírek

2023.05.03. 20:30

A sikerek és a traumák is öröklődhetnek

Hardy Júlia pszichiáter volt az SZTE bölcsészkar tavaszi Radnóti-estek programsorozatának utolsó vendége szerdán, aki a manapság igen divatos transzgenerációs örökség témájában kalauzolta hallgatóságát.

Koós Kata

Hardy Júlia pszichiáter volt a Café Radnóti vendége szerdán. Fotó: Török János

Ismertette mások mellett John Byng-Hall elméletét, akinek megfogalmazása szerint a család élete nem más, mint főpróba a következő generáció színpadán. Hardy Júlia saját családtörténetének taglalása kapcsán világított rá arra, hogy milyen mélyen meghatározza döntéseinket, választásainkat mindaz, amit az előttünk járó generáció, szüleink és nagyszüleink megtapasztaltak. Amit ők sikeresen megoldottak, azok a gyermekeik számára is könnyebben mennek. Amit nem próbáltak, vagy elbuktak, azok az élethelyzetek a következő generációnak is nagyon nehezek lesznek.

Fotó: janostorok.com

Kiemelte továbbá, hogy nem csak a családi beszélgetésekkor érintett témák, de az azokból kimaradó, elhallgatott események is komoly hatással bírnak a gyerekek későbbi életvezetésére. A titkok rendszerint a családideállal össze nem egyeztethető eseményeket takarnak, amelyeket a család nem tart bevállalhatónak a közösség előtt. Ezek azonban projekciós felületekké válnak a gyerekek számára, azaz arra kényszerítik a következő generációt, hogy a saját fantáziájára hagyatkozva töltse ki a hézagokat. Márpedig – ahogy Hardy Júlia fogalmazott – ez néha sokkal rosszabb feltételezéseket szül, mint amilyen a valóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában