2023.05.28. 16:40
Kárpátaljáról hozta receptjeit Éva
Szinte a véletlennek köszönhetően került Mórahalomra, majd a Varga pékség ásotthalmi kézműves üzemébe Kárpátaljáról Paládi Éva, akivel az isteni gondviselésről, családról, közösségről, a pékségről és persze a süteményekről beszélgettünk.
Fontos a csapatmunka. Kollégája, Emese Éva legjobb barátnője. Fotók: Török János
Almás, meggyes, mákos piték, kakaós és fahéjas csiga, a bukták, az almás és túrós fonott, a hókifli, a bejgli, a békebeli kiskifli, a lekvárok és a töltelékek
– sorolja az általa készített süteményeket és hozzávalókat Paládi Éva, a Varga pékség ásotthalmi kézműves üzemének munkatársa. Pedig néhány éve még csak háziasszonyként sütött, most pedig Szeged és az egész Homokhátság eszi a süteményeit. Mindez egy véletlennek köszönhető.
Véletlenek sorozata miatt került ide
Ahogyan az is, ahogy Mórahalomra költözött. Éva a két lánya után jött a kárpátaljai Szőlősgyuláról. Férje már 22 éve Budapesten dolgozik. Eldöntötték, hogy a Szegeden tanuló két lányuk után költöznek, és Éva maga mögött hagyja szeretett édesanyját és a kedves kis falut a hegyoldalban. Lányuk eljegyzésekor férje éppen Mórahalmon dolgozott, az Artkazal szálláshelyen, ami akkor épült. Elhozta Évát, hogy megmutassa neki a különleges épületet, ami azóta több építészeti díjat is nyert. Évának annyira megtetszett a takaros, tiszta település, hogy elhatározta, Mórahalomra költözik. Így is lett.
Édesanyám hiányzik, meg a táj
– mondta.
Mindig családtagként bántak vele
Már csak munkára volt szükség. Egyik nap a Móranet-Tv képújságán olvasta a hirdetést, hogy idős néni mellé keresnek segítőt. Felírta a telefonszámot, felhívta, és Varga Ferenc, a Varga pékség vezetője vette fel. Az ő édesanyja mellé kerestek segítőt.
Sokat imádkoztam, hogy az Isten oda rendeljen, ahol nekem dolgom van. 2018. október 16-án kezdtem Rózsika néninél. Hála legyen az Istennek, elfogadott. Nemcsak ő, az egész család. Nagyon hálás vagyok ennek a családnak. Családtagként bántak velem
– mesélte Éva.
Rózsika nénivel sütött-főzött
Azt el kell ismerni, hogy édesanyám nehéz természet volt, „megevett” 2-3 gondozót. De Évit olyan szinten elfogadta, hogy magam sem gondoltam volna
– kapcsolódott be a beszélgetésbe Varga Ferenc. Amikor Rózsika néni elment, Éva is ott volt mellette végig a családdal. Haza akart menni, hogy egyedül hagyja őket, de arra kérték, maradjon.
Amikor Rózsika néni meghalt, munka nélkül maradtam. Akkor szólt Varga úr, hogy hamarosan indul az ásotthalmi pékség, így kerültem ide
– mesélte Éva, aki Rózsika nénivel rendszeresen sütött-főzött.
Nem pék, de süteményekben verhetetlen
Tehetségére hamar fény derült. Annak ellenére, hogy nem képzett pék, süteményekben verhetetlen. A szilvalekvár az ő receptje szerint készül. A békebeli kiskifli pedig Varga Ferenc édesanyja, Rózsika és Éva receptje, ezért Varga Ferenc számára, mint mondta, külön szívet melengető, hogy ez a pékség egyik legnépszerűbb terméke, van, hogy naponta 40-50 kiló készül belőle.
Éva jelenleg új recepten dolgozik
A süteményekről Éva azt mondta, mindegyik a kedvence, mindegyiket szereti, talán az almás kifli ízlik neki a legjobban. Most egy meggyes vagy barackos süteményen dolgoznak, de alakítani kell még rajta, mert a virágformában megálmodott sütemény szirmait hiába vajazza be, sütés közben kinyílik. A recepteknél Varga Ferenc ragaszkodott ahhoz, hogy Éva mindent úgy készítsen, ahogy otthon tanulta. A karácsonyi bejglijüket is tejjel készítik, abban főzi ki a diótölteléket, még akkor is, ha így rövidebb ideig áll, de a minőségből nem engednek.
Hálás vagyok sorsnak, hogy a süteményeink idáig eljutottak, szerintem ha nincs Éva, ezt nem tudtam volna megcsinálni
– tette hozzá Varga Ferenc.
Díjnyertes termék Éva szilvalekvárjával Tavaly a Magyar Pékszövetség Kenyérversenyén a sétáló sütemény kategória első helyét hozta el a Kézműves Varga pékség a szilvalekváros papuccsal, aminek töltelékét szintén Éva készítette. Olyan recept alapján, amit még Kárpátalján tanult édesanyjától és nagymamájától. |