Ásotthalom

2023.05.28. 16:40

Kárpátaljáról hozta receptjeit Éva

Szinte a véletlennek köszönhetően került Mórahalomra, majd a Varga pékség ásotthalmi kézműves üzemébe Kárpátaljáról Paládi Éva, akivel az isteni gondviselésről, családról, közösségről, a pékségről és persze a süteményekről beszélgettünk.

Arany T. János

Fontos a csapatmunka. Kollégája, Emese Éva legjobb barátnője. Fotók: Török János

Almás, meggyes, mákos piték, kakaós és fahéjas csiga, a bukták, az almás és túrós fonott, a hókifli, a bejgli, a békebeli kiskifli, a lekvárok és a töltelékek 

– sorolja az általa készített süteményeket és hozzávalókat Paládi Éva, a Varga pékség ásotthalmi kézműves üzemének munkatársa. Pedig néhány éve még csak háziasszonyként sütött, most pedig Szeged és az egész Homokhátság eszi a süteményeit. Mindez egy véletlennek köszönhető. 

Véletlenek sorozata miatt került ide

Ahogyan az is, ahogy Mórahalomra költözött. Éva a két lánya után jött a kárpátaljai Szőlősgyuláról. Férje már 22 éve Budapesten dolgozik. El­döntötték, hogy a Szegeden tanuló két lányuk után költöznek, és Éva maga mögött hagyja szeretett édesanyját és a kedves kis falut a hegyoldalban. Lányuk eljegyzésekor férje éppen Mórahalmon dolgozott, az Artkazal szálláshelyen, ami akkor épült. Elhozta Évát, hogy megmutassa neki a különleges épületet, ami azóta több építészeti díjat is nyert. Évának annyira megtetszett a takaros, tiszta település, hogy elhatározta, Mórahalomra költözik. Így is lett.

Édesanyám hiányzik, meg a táj

 – mondta. 

Mindig családtagként bántak vele

Már csak munkára volt szükség. Egyik nap a Móranet-Tv képújságán olvasta a hirdetést, hogy idős néni mellé keresnek segítőt. Felírta a telefonszámot, felhívta, és Varga Ferenc, a Var­­ga pékség vezetője vette fel. Az ő édesanyja mellé kerestek segítőt. 

Sokat imádkoztam, hogy az Isten oda rendeljen, ahol nekem dolgom van. 2018. október 16-án kezdtem Rózsika néninél. Hála legyen az Istennek, elfogadott. Nemcsak ő, az egész család. Nagyon hálás vagyok ennek a családnak. Családtagként bántak velem 

– mesélte Éva. 

Kelt tésztákban van igazán otthon Éva. Bár nem képzett pék, süteményekben verhetetlen.
Fotó: Török János

Rózsika nénivel sütött-főzött

Azt el kell ismerni, hogy édesanyám nehéz természet volt, „megevett” 2-3 gondozót. De Évit olyan szinten elfogadta, hogy magam sem gondoltam volna

 – kapcsolódott be a beszélgetésbe Varga Ferenc. Amikor Rózsika néni elment, Éva is ott volt mellette végig a családdal. Haza akart menni, hogy egyedül hagyja őket, de arra kér­­ték, maradjon.

Amikor Rózsika néni meghalt, munka nélkül maradtam. Akkor szólt Varga úr, hogy hamarosan indul az ásotthalmi pékség, így kerültem ide

 – mesélte Éva, aki Rózsika nénivel rendszeresen sütött-főzött. 

Nem pék, de süteményekben verhetetlen

Tehetségére ha­­mar fény de­­rült. Annak el­­lenére, hogy nem képzett pék, sütemények­ben verhetetlen. A szilva­lekvár az ő receptje szerint ké­szül. A békebeli kis­­kifli pe­­dig Varga Ferenc édesanyja, Rózsika és Éva receptje, ezért Varga Ferenc számára, mint mondta, külön szívet melengető, hogy ez a pékség egyik legnépszerűbb terméke, van, hogy naponta 40-50 kiló készül belőle. 

Az ásotthalmi Varga pékség több terméke Paládi Éva receptje szerint készül.
Fotó: Török János

Éva jelenleg új recepten dolgozik

A süteményekről Éva azt mond­­ta, mindegyik a kedvence, mindegyiket szereti, talán az almás kifli ízlik neki a legjobban. Most egy meggyes vagy barackos süteményen dolgoznak, de alakítani kell még rajta, mert a virágformában megálmodott sütemény szirmait hiába vajazza be, sütés közben kinyílik. A recepteknél Varga Ferenc ragaszkodott ah­­hoz, hogy Éva mindent úgy készítsen, ahogy otthon tanulta. A karácsonyi bejg­lijüket is tejjel készítik, abban főzi ki a diótölteléket, még akkor is, ha így rövidebb ideig áll, de a minőségből nem engednek.

Hálás vagyok sorsnak, hogy a süteményeink idáig eljutottak, szerintem ha nincs Éva, ezt nem tudtam volna megcsinálni 

– tette hozzá Varga Ferenc. 

Díjnyertes termék Éva szilvalekvárjával

Tavaly a Magyar Pékszövetség Kenyérversenyén a sétáló sütemény kategória első helyét hozta el a Kézműves Varga pékség a szilvalekváros papuccsal, aminek töltelékét szintén Éva készítette. Olyan recept alapján, amit még Kárpátalján tanult édesanyjától és nagymamájától. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában