Szegedi hírek

2023.05.31. 10:00

Négyféle kézműves tábort hirdetett a tájház

A népi mesterségekre és motívumokra irányul a reflektorfény az alsóvárosi Napsugaras Tájház nyári táboraiban. A nemezelés, a kosárfonás, a textil-, bútor- és üvegfestés, valamint a hímzés fortélyait is elsajátíthatják a gyerekek.

Koós Kata

Kulik Melinda vezetésével kreatív alkotóműhelyként funkcionál majd a Napsugaras Tájház a nyár folyamán. Fotó: Török János

Négy tematikus napközis tábort hirdettek az alsóvárosi Napsugaras Tájház munkatársai az általános iskolás gyerekeknek, amelyből kettőt dupláznak a nyáron. 

Kulik Melinda elmondta, a Mesterségek mestere elnevezésű néprajzi táborban olyan hagyományos, népi mesterségek fortélyaival ismerkedhetnek majd a 6-14 éves fiatalok, mint a szűrszabó vagy a takácsmesterség, a nemezelés, a bútor- és kékfestés, a szövés és a kosárfonás. Az elkészült használati és dísztárgyakat természetesen haza is vihetik majd. 

Fotó: Török János

A Kincses ládikó – Öko kalandok elnevezésű tábor tematikáját a környezetvédelem adja.

A tájházaknak is feladata a környezettudatosság népszerűsítése. Hiszen régen a falvakban mindent felhasználtak, alig keletkezett szemét. A táborban azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen hasznos dolgok készíthetők konzervdobozokból, Kinder-tojástartókból, műanyag kupakokból, régi farmerekből, kávékapszulákból

 – részletezte Kulik Melinda. 

A Motívumok elnevezésű kézműves táborban a régi idők díszítő motívumkincsének gazdag tárházával ismerkedhetnek majd meg a gyerekek. Festhetik, hímezhetik, szőhetik és mintázhatják a hódmezővásárhelyi, a buzsáki, a matyó, a kalocsai és a kalotaszegi motívumokat. 

Fotó: Török János

A Színvarázs táborban pedig különféle alapanyagokra – textilre, fára, üvegre – más-más technikákkal vihetik fel az ifjak a különböző festékeket. Kulik Melinda elmondta, még a graffity festést is kipróbálhatják.

A táborokban turnusonként maximum 30 gyereket tudnak fogadni, a részvételi díj egy hétre 25 ezer forint fejenként napi háromszori étkezés biztosításával. Kedvezmény jár a testvéreknek, továbbá azoknak, akik minimum három táborba jelentkeznek.

Jelentkezni Kulik Melindánál a [email protected] címen vagy a 20/501-2822-es telefonszámon lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában