Csongrád-Csanád vármegye

2023.06.04. 10:38

A túlzásba vitt napozásra emlékezik a bőr

Munkatársunktól

Fiatalon vígan strandolunk a legerősebb napsütésben is, hiszen a barna bőr szép. Később a fenyegető ráncok miatt már egyre kevesebbet süttetjük magunkat a napon. Még így sem biztos, hogy időben kaptunk észbe, hiszen a bőr nem felejt.

Negyvenéves kor körül a bőrnek már rengeteg emléke van a túlzásba vitt napozásokról. Az életkor előrehaladtával a bőrt érő fényenergia, UV-sugárzás, illetve az általa kiváltott biológiai hatás összegződik. Ez is oka annak, hogy az idősebb emberek körében bizony gyakoribb a bőrrák, gyakorta előfordulnak bőrbetegségek, jelentkezik napallergia. A bőr ebben a korban gyorsabban válik dehidratálttá, a túlzásba vitt napozás a nyakon és a dekoltázson felgyorsítja a ráncképződést.

Fényvédő mindenkorra

Azzal nem árt tisztában lenni, hogy szinte minden krémnek legalább 10-15 percre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse védőhatását a bőrön. A napfény szerelmesei széles spektrumú készítményeket válasszanak, amelyek az UVA- és az UVB-sugarak ellen is védelmet nyújtanak. Ajánlott a magas fényvédőfaktorral ellátott készítmények alkalmazása, de 30-as faktor fölé nem érdemes menni.

Az ennél magasabb faktorszámú napozókészítmények könnyen allergiás reakciókat válthatnak ki. Ha a vízparton eltöltött idő nagy részében árnyékban maradunk, a bőr akkor is kellemes, egészségesen barna árnyalatot kap. Ennek érdekében tanácsos akár természetes, akár mesterséges formában béta-karotint fogyasztani. Természetes formájában a tökben, a sárga­dinnyében, a sárgabarackban és a sárgarépában található.

Barnulást elősegítő ételek

A béta-karotinon kívül az E- és C-vitamin, valamint a szelén segítheti elő az egészséges és természetes barnulást. E-vitamint főleg a magvak tartalmaznak, mint a mandula, a mogyoró és a napraforgómag, valamint a pulykahús. C-vitamin a citrusfélékben található, valamint az eperben, a málnában, a paprikában és a burgonyában. Szelént a hús- és halfélék, a kenyér, a tej és az uborka tartalmaz.

A szemet is óvjuk

Negyvenéves kor felett a nap a látásra is káros hatással lehet. Különösen, ha az illető előtte is sokat tartózkodott napon megfelelő szemüveg nélkül. Az UV-sugárzásnak ugyancsak kis része éri el az éles látás helyét, hosszú távon mégis okozhat látáskárosodást. Ezt csak hatékony UV-szűrővel ellátott napszemüveggel lehet kivédeni.

Forrás: www.dietaesfitnesz.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában