Kreatívan tölti a hosszú téli estéket Maróti József, a forráskúti gombember

2023.06.26. 10:00

Találkozás a jelmezek nagymesterével– Fotók

Maróti József egyedi, saját készítésű jelmezével mély nyomokat hagy mindenkiben, aki látta. Aki nem, abban is, mert annak meg elmesélik. A forráskúti őstermelő hobbiból, kicsit megszállottan egyedi jelmezeket készít, ezekben jelenik meg a környező települések téltemetésein. Civilben találkozunk Fűrészes Józsival, az Öreg Órással, Mari nénivel és a Gombemberrel.

Arany T. János

Beszélgetés közben régi újságcikkek, a Délmagyarország, fotók, díjak és elismerések kerülnek elő. Fotó: Arany T. János

A forráskúti Maróti József el­foglalt ember, nem volt egyszerű időpontot egyeztetni vele. Szereti a pontosságot, ideje be van osztva. Egyedi és megismételhetetlen jelmezei miatt látogattuk meg a település szélén lévő tanyáján, hogy aztán átbeszéljük teljes életútját. Még azt is elárulta, mi a következő nagy dobás, amire készül. 

Fűrészes Józsi kalapja forráskúton

A fűrészes ember 2019-ben tűnt fel a forráskúti tuskóhúzáson. Ez volt az első nagy dobása Marótinak.  

Saját ötletem volt, senkinek nem engedtem, hogy segítsen. Rossz alvó vagyok, lámpaoltás után jönnek az ötletek. Rengeteg fűrészem van, sokat dolgozok fával, innen jött a Fűrészes Józsi ötlete

 – mondta. Így nevezte el a figurát, akinek a bőrébe bújt. Maróti nemcsak elfoglalt és pontos ember, hanem rendszerető is. Ezért néhány kiegészítő mellett a jelmezek közül csak egyet, a Gombember felső részét vette elő, a többi szépen el van pakolva. Előkerült még Fűrészes Józsi kalapja és két kereszt. Az egyik a fűrészes, a másik az órás jelmez ízléses kiegészítője. 
 


Kakukkos és falióra is lógott rajta

Az Öreg Órás már idei mutatvány, a zsombói téltemetésen jelent meg ebben a jelmezek forráskúti nagymestere. Még kakukkos és falióra is lógott rajta.  

A feleségem szokta mondani, hogy te egy egyedi darab vagy

 – mondta. A hóbortos jelzőt viszont határozottan visszautasítja. 

 Szenvedélyes gyűjtő vagyok, aki szereti a régi dolgokat, és kreatívan szeretek alkotni. Amellett, hogy édesanyámat ápolom, a téli időszakban ezzel töltöm a napjaimat. Különben begolyósodna az ember. Kell a kikapcsolódás, szeretem, ha tudok alkotni

 – magyarázta. Felesége szerencsére jól tolerálja a különös hobbit. 
 

Karnok Csaba
A Gombember az idei forráskúti tuskóhúzáson debütált, 393 gombot kellett felvarrni rá. 
Archív Fotó: Karnok Csaba


Legkisebb alma, legszebb krumpli
 

Azt mondja, amíg ezzel foglalkozom, addig se zavarom

 – neveti el magát Maróti, aki alaposan felkészült a találkozóra. Régi újságcikkek, a helyi lap, díjak és elismerések kerülnek elő. Nem csak a jelmezeire lehet büszke, a balástyai zöldség- és virágfesztiválon többek között a legkisebb alma, a legszebb alma, a legszebb pritaminpaprika és a legszebb burgonya díját is elhozta. Jelmezei­vel pedig sorozatban nyeri a versenyeket. 

Péknek indult az őstermelő

A forráskúti jelmezes ember nem volt mindig jelmezes ember. 

Őstermelő vagyok, amióta az eszemet tudom, úgy kilencéves korom óta

 – mondta. Azt mesélte, péknek indult, de egy májkrémtől olyan súlyos fertőzést kapott, hogy az véget vetett pékkarrierjének. Kazánfűtő is volt, ami rendkívül megviselte fizikailag. Csontvelőödéma keseríti meg az életét, nem bír se állni, se ülni. Kerékpározni viszont nagyon szeret, az a kedvence. Következő produkciójában ki­­emelt szerepet kap majd egy régi kétkerekű. 

Mari néni bundabugyija kihívás volt

A legnagyobb kihívást Mari néni bundabugyija jelentette. Ez az egyetlen női karakter a repertoárban. 

A bundabugyit volt a legnehezebb beszerezni. Az első kicsi lett. Egy ismerősöm édesanyja erős asszony volt, na az jó lett rám

 – mesélte. A Gombember, ami az idei forráskúti tuskóhúzáson debütált, azért volt pokolian nehéz, mert 393 gombot kellett felvarrni rá egyesével. Az egyik asszony 124-nél feladta, végül hárman fejezték be. 
 

Beszélgetés közben régi újságcikkek, a Délmagyarország, fotók, díjak és elismerések kerülnek elő. 
Fotó: Arany T. János

A Gombember az idei forráskúti tuskóhúzáson debütált, 393 gombot kellett felvarrni rá. 
Archív Fotó: Karnok Csaba

Az órás emberrel is találkoztunk korábban. 
Archív Fotó: Török János

Szenvedélyes gyűjtő vagyok, aki szereti a régi dolgokat, és kreatívan szeretek alkotni. Télen ezzel töltöm a napjaimat.

A következő nagy terv

Maróti József már a következő nagy dobáson dolgozik. Azt mondja, a terv kész, a megvalósítás még várat magára. Mint mondta, majd megtudjuk a 2024-es téltemetésen, ha az egészsége engedi. Igazából nem kell addig várni a következő produkcióig, mert Marótinak július végén osztálytalálkozója lesz, amire azzal a kerékpárral megy majd, amivel gyerekkorában kijárt a tanyasi iskolába. Természetesen az az iskolai ruhája is megvan, amiben elballagott, de az sajnos már nem jön rá. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában