A 3D nyomtató volt a HSZC táborában a legnépszerűbb

2023.07.07. 17:00

A digitális világban kalandoztak a gyerekek

A HSZC nyári digitális alkotótáborába a helyi diákokon túl Szegedről és Budapestről is érkeztek fiatalok ezen a héten. A 3D nyomtatás volt a legnépszerűbb program.

T. Sz.

A digitális alkotótábor a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósult meg. Fotó: Tábori Szilvia

Ismét megtartották az egyre népszerűbb szünidei tábort a vásárhelyi Digitális Közösségi Alkotóműhelyben a 12-14 éves, informatikai érdeklődésű általános iskolásoknak. A Cseresnyés Kollégiumban egyedüli innovációként született meg néhány éve az a különleges tér, amely lehetőséget ad a kreatív alkotásnak, önmegvalósításnak, a jövő technológiai vívmányai megismerésének. A digitális alkotóműhely az érdeklődőket rávezeti a szerszámgépek és a mikroelektronika használatára, illetve a közöttük lévő kapcsolatra. A műhely küldetése megmutatni, hogy a technológia mindenkié, és igazából bárki képes bonyolultnak tűnő, működő dolgok megalkotására. Ráadásul a műhelyben minden digitális eszköz megtalálható ahhoz, ami egy ötlet megvalósításához szükséges, legyen az lézervágó vagy éppen 3D nyomtató. Ebben a különleges alkotótérben töltötték idejüket a héten a HSZC egyik nyári táborának résztvevői.

Fehér Zsolt, a turnus vezetője, nevelőtanár lapunknak a pénteki zárónapon elmondta, hogy a digitális kultúra terjedésével egyre nagyobb az érdeklődés erre a nyári táborra, eddigi legnagyobb létszámukkal tartották meg az ideit. A mai gyerekek már beleszülettek a digitális világba, számukra szinte magától értetődő ez a környezet. 

Fotó: Tábori Szilvia

Tematikus programokon a gyerekek megismerkedtek a műhely valamennyi eszközével és a hozzájuk kapcsolódó technológiákkal. A legnépszerűbb egyértelműen a 3D nyomtató volt, amellyel ajándékot is készíthettek. De Micro:bit programozással egy előre megépített holdjáró távirányításán is dolgoztak. Érdekes és változatos volt tehát az együtt töltött öt nap

 – hangsúlyozta Fehér Zsolt. Vendégelőadóként Vass Benedeket és Kurusa Józsefet fogadták.

Fotó: Tábori Szilvia 

Azt már a tábor egyik 14 éves résztvevője, Horgos Dániel tette hozzá, hogy minden érdekli, ami elektronika, ami fejleszti a kreativitását. Bár angol szakon tanul tovább szeptembertől a vásárhelyi Bethlen-gimnáziumban, a szabadidejében szeretne tovább foglalkozni az informatikával. Kiemelte, a tábor egyik legnagyobb élménye, hogy a saját tervezésű ötletekből valóság lett a 3D nyomtató segítségével. 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában