Hódmezővásárhely

2023.07.05. 18:12

A hely, ahol tejből és mosogatószerből szivárvány születhet

A különböző iskolákból érkező ifjú természettudósok egyből megtalálták a hangot egymással a Bethlen-gimnázium szünidei, Kis Tudós Táborában. Tejjel, mosogatószerrel, lila káposztával kísérleteztek pénteken a kémia laborban.

T. Sz.

Kémia a konyhából: ártalmatlan, de annál látványosabb kísérletekkel telt a szerda délelőtt. Fotó: Tábori Szilvia

Egyértelműen változik a gyerekek viszonya egymáshoz és a tudáshoz is az élménypedagógiai programok hatására. Részben erre alapozott a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium ezen a héten harmadszor megrendezett, pillanatok alatt megtelt Kis Tudós Tábora. Ráadásul a különböző általános iskolákból érkezett, de azonos érdeklődésű gyerekek megtartó közösséggé formálódtak már az első napokban, egyből megtalálták a hangot egymással. Jellemzően már a reggeli kezdés előtt fél órával az iskolában gyűlnek, társasjátékoznak, beszélgetnek, szívesen töltik együtt az idejüket. 

Fotó: Tábori Szilvia

Csukáné Varga Eszter földrajz–kémia szakos pedagógus a kémialaborban töltött szerdai programról elmondta: a 8-10 éves korosztály rendkívül fogékony. Ugyanakkor a tudományos magyarázatok inkább csak elrejtve jelennek meg a kísérletekben, inkább a látvány, az élmény a hangsúlyos a szünidei táborban. Étolajból, vízből, ételfestékből és pezsgőtablettából látványos lávalámpát készítettek, utána tej, ételszínezék és mosogatószer elegyítésével szivárvány színekkel kísérleteztek. A látvány a lényegi elem abban a feladatban is, amikor lila káposztából állítottak elő indikátort, majd különböző kémhatású oldatokba cseppentve idéztek elő színkavalkádot. 

Nagy hatással van az alsó tagozatosokra a kémia laborban töltött délelőtt. Biztos vagyok benne, hogy nyáron akár otthon, a családtagjaikat bevonva is kísérleteznek 

– hangsúlyozta Varga Eszter. 

Fotó: Tábori Szilvia

Azt már Gyarmatiné Tóth Renáta, a turnus egyik szervezője tette hozzá: a laborkaland az egyik legkedveltebb program a természettudományos érdeklődésű diákok körében. De a gyakorlati, játékos tanulás minden nap kijut a gyerekeknek. Csütörtökön például Mártélyon kalandoznak, ahol a kikapcsolódás mellett a holtág élővilágával ismerkednek. A kalandos, egyebek mellett kémiával, biológiával vagy informatikával átszőtt programok tulajdonképpen megerősítik a gyerekek természettudományos érdeklődését. 

Sok a visszatérő diák, a résztvevők nagyjából fele a gimnáziumba jelentkezik majd a természettudományos és nyelvi tagozattal működő nyolcosztályos képzésre. És az is érzékelhető, hogy részben olyan általános iskolákból érkeznek, ahol a tehetséggondozásnak kiemelt szerep jut. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában