Három napig hívogat a borutca Csongrádon

2023.08.18. 18:47

Megtöltötték az első poharakat – Galéria

A péntek délutáni heves zivatar után ugyan lassabban gyűlt a közönség, de kora este már méltón nyithatta meg kapuit a borutca. Három napig várja a családokat a 25. Csongrádi Borfesztivál.

Tábori Szilvia

Ahogy a borász a szőlőtőke mellett, a borfesztivál közönsége is dacolhat az időjárással. Fotó: Tábori Szilvia

Megkezdődött a 25. Csongrádi Borfesztivál augusztus 18-án, kora este. Mint azt Hörömpöliné Víkor Katalin, a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria igazgatója az esemény szervezőjeként lapunknak elmondta: a helyi értékek, ezzel együtt a kulturált borfogyasztás és a borkultúra ápolása kiemelt céljuk. A három napos esemény hagyományos felépítése, így például a Szent Vince Borrend nyitó felvonulása, új tagjaik avatása most sem maradhatott ki, ehhez ragaszkodnak mindannyian. Egyúttal a borrend zászlós borának, a Kadarkának is hangsúlyos szerep jut.

Négy helyi borász képviseli a Csongrádi Borvidéket, mellettük a Tokaji, Dél-Balatoni-, Hajós-Bajai, Kunsági és Mátrai borvidékek ízeit lehet kóstolni. Hörömpöliné Víkor Katalin szerint így színes a kínálat, ugyanakkor fontos törekvésük megszólítani a távolabbi régiók szakembereit is.

A bio borairól ismert Bodor László úgy látja: egy fesztiválon a közönség olykor egyetlen pohár bor alapján szeretné megítélni a választott pincészetet. Főként a bor zamata lehet a döntő, de az ár sem mellékes szempont tapasztalatai szerint. Abban biztos, hogy a Csongrádi Borfesztiválon megjelent valamennyi pincészet képviselője a minőségre törekszik. 

Magányos szakma a borászat, a szőlők között nem nagyon találkozunk emberekkel. Amikor elhozzuk ide a borainkat, remek érzés visszajelzést kapni arról, hogy érdemes dacolni az időjárással, érdemes a téli hidegben, a nyári forróságban is az időnket a szőlőtőke mellett tölteni 

– összegzett a borász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában