Vásárhely bora az Aegidius Bormanufaktúra által készített 2018-as évjáratú Egri Bikavér lett

2023.08.13. 08:40

Negyvenöt bort minősített a zsűri

Hódmezővásárhelyen 17. alkalommal rendeznek borfesztivált, 13. alkalommal pedig borversenyt. Idén összesen 45 bort neveztek a pincészetek, ezek közül 44-et minősítettek – derült ki a szombati eredményhirdetésen. A zsűri 24 fehérbort, köztük 4 pezsgőt, 7 rosét és 13 vörösbort értékelt. Tíz bort aranyérmesnek, 30-at ezüstnek, és 4-et bronzérmesnek minősítettek.

Kovács Erika

Szombaton hirdették ki a borverseny eredményét. A zsűri 24 fehérbort, köztük 4 pezsgőt, 7 rosét és 13 vörösbort értékelt. Fotó: Kovács Erika

A borverseny szakmai zsűrijének elnöke Balla Géza volt, akinek Arad-Hegyalján, a ménesi borvidéken található a pincészete. – Sok hasonló rendezvényt kell szerveznünk az anyaországban és Erdélyben is, mivel sajnos az egy főre eső borfogyasztás drasztikusan visszaesett. Hogy ez a tendencia ne folytatódjon tovább, nagyon a bor mellé kell állnunk – mondta a borász.

 

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a rendezvényen a társadalmi zsűri elnöki szerepét is betöltötte. A borokat küllem, illat, szín és íz alapján is minősítették.

 

Több kategóriában hirdettek győztest, különdíjakat is odaítéltek és kiderült, melyik nedű lett a következő borversenyig Vásárhely bora. Ezt a címet az Aegidius Bormanufaktúra által készített 2018-as évjáratú Egri Bikavér érdemelte ki.

Fotó: Kovács Erika

Varga Zoltán Gábor, a szegedi Borpont tulajdonosa elmondta, több kisebb borászat termékével is foglalkozik, többek között az Aegidius Bormanufaktúráéval.

Összesen 1,5 hektár szőlővel rendelkeznek. A Vásárhely borává választott nedű burgundi stílust képvisel, inkább a könnyedségről szól, kékfrankos az alapja 

– mondta. Hangsúlyozta, a 2018-as bor zseniális állapotban van, jó hordózást kapott, ami azt jelenti, hogy 500 literes, nem új hordókban érlelődött a szőlő leve, 2 éve pedig már palackban fejlődik és mostanra nyerte el a csúcsközeli állapotát. Vásárhely önkormányzata 300 palackkal vásárol ebből a borból.


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában