Helyi életstílus

2023.08.18. 07:00

Számos programmal készülnek vármegyénkben az ünnepi hétvégére

Koncertek, fúvószenekarok, kenyérsütés, szentmise és tűzijáték – színes programokkal várják az érdeklődőket vármegyénk településein az ünnepi hétvégén. Caramel, Kozso, a Beatrice, a Balkan Fanatik és az Ossian is tart bulit a következő napokban, érdemes átböngészni a kínálatot.

Timár Kriszta

Archív fotó: Nagy Gábor

Vármegyénk számos településén ünnepi programokkal készülnek az augusztus 20-i hétvégére. Az alábbiakban összeszedtük, hol milyen rendezvényekkel várják az érdeklődőket, természetesen csak a legfontosabb programpontokat kiemelve.

Szegeden pénteken 20 órától a Balkan Fanatik, szombaton a The Carbonfools koncertezik. Vasárnap 9.30-kor térzenével indulnak az ünnepi programok a városháza előtt. Az országzászló ünnepélyes felvonása után 10 órakor kezdődik a díszünnepség a szökőkútnál, ahol Botka László polgármester mond ünnepi beszédet. Este 8-tól Hevesi Tamás koncertezik, a tűzijáték 21 órakor kezdődik.

Kisteleken augusztus 20-án a Szent István téren ünnepi futó- és kerékpárversennyel indul a nap. A zászlófelvonás 8 órakor lesz, majd 9 órakor kezdődik a szentmise a Szent István király katolikus templomban. Az új kenyeret 11 órakor szentelik, majd Farkas Sándor miniszterhelyettes és Nagy Sándor polgármester mond köszöntőt. Ezt követi déltől az ünnepi felvonulás, majd 13.30-tól a térzene. A nap során koncertezik Kozso és az Ámokfutók is. A vásártéren 10 órától startol a lovasmenet Kistelek utcáin. 18 órakor a Leon-Cavallo Horse Dance lovas táncszínháza lép fel.

Archív Fotó: Pesthy Márton 

Makón augusztus 16-a óta zajlik a Szent István napi forgatag nevű programsorozat. Pénteken 16 órától népi játszóház várja a gyerekeket. A Főtéren 16 órától Varga Feri és Balássy Betty gyermekműsora lesz hallható, 20.30-tól pedig a Hargita Nemzeti székely népi együttes lép fel. A 30. Jubileumi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál II. Fúvószenekari Világkonferencia ünnepi nyitókoncertjét 18 órától tartják a Zenepavilonban. A világkonferencia megnyitója másnap 9 órától lesz a Grand Hotel Gloriusban. Aznap a Főtéren 10-től 18 óráig gyerekprogramok zajlanak, 10 órától ott lesz Csatai Gergő lufihajtogató Guinness-világrekorder is. A Zenepavilonban 18 órától fúvószenekari díszhangverseny lesz, a főtéren pedig 20.30-tól Molnár Ferenc Caramel lép fel. Az augusztus 20-i városi ünnepséget a Városháza előtti téren tartják. A programok 8.15-kor ünnepi térzenével, majd ünnepi zászlófelvonással kezdődnek. Ezt követően átadják a díszpolgári címet, 10-tól pedig ünnepi szentmisét tartanak. A városi ünnepség 17 órakor kezdődik. A Beatrice 20 órától koncertezik, az ünnepi tűzijáték 22 órakor kezdődik.

Ópusztaszeren augusztus 19-én Vadásznapot tartanak az Emlékparkban főzőversennyel, kutyabemutatóval, lovasbemutatóval és állatsimogatóval.  Nemzeti ünnepünkön, 20-án Szent István-napi forgatag lesz. A programok 10-tól 16 óráig tartanak, lesznek előadások, lovas bemutató, mesterségek bemutatója, középkori kézműves sarok, íjászat, interaktív játékok, filmvetítés, tematikus kiállítások és kemencés sütés is. Ezen a napon az Emlékparkba történő belépés, a Feszty-körkép, a Látogatóközpontban és a Rotundában található kiállítások, valamint a külső kiállítások megtekintése is ingyenes.

Hódmezővásárhelyen borfesztivállal egybekötött rendezvénysorozaton lehet szórakozni. Pénteken 20.30-tól az Ossian koncertezik, szombaton az LGT sztárjai, vasárnap pedig a 22 órakor kezdődő tűzijáték előtt a 100 tagú cigányzenekar. A nemzeti ünnepen 9 órakor kenyérszenteléssel kezdődik a városi ünnepség a Szent István téren, Márki-Zay Péter polgármester ünnepi beszéde után pedig 10 órakor szentmisét tartanak. Az unitárius templom kertjében családi napot tartanak 9 és 13 óra között.

 

Szentesen péntektől vasárnapig tart a Szent István Napok a Kossuth téren. Péntek délután Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó lesz, szombaton néptánc, óriásbábos utcaszínház, majd 19 órától Sasvári Sándor és Sasvári Léna lóháton bemutatott előadása szórakoztatja a kilátogatókat. Vasárnap déltől lesz kenyérsütés, népi mesterségek bemutatója és népi játszóház. Az ünnepi beszédet 20 órától mondja Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Farkas Sándor miniszterhelyettes, majd kenyéráldás és kenyérszegés, végül Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertje zárja a programot.

 

Mórahalmon szombaton tartják az ünnepi programokat. A X. Homokháti Búcsút 17 órától kiállításmegnyitó indítja: vajdasági templomok oltárterítői lesznek láthatók az Aranyszöm Rendezvényházban. A  szabadtéri ünnepi szentmise 19.30-tól kezdődik, amelyet Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke celebrál. Ezt követően fáklyás körmenet vonul végig Mórahalmon. A búcsú zárásaként Mórahalom városa közös vacsorára hívja meg a résztvevőket.

Archív fotó: Tóth Imre

Ásotthalmon péntektől vasárnapig ünnepelnek a Falunappal egybekötve. Pénteken a Szent István téren 18 órától Dj parti és sörkert várja a bulizni vágyókat. Szombaton 15.30-kor kiállítás nyílik a 70 éves ásotthalmi óvodáról a Művelődési Házban. Az ünnepi köszöntők és a kitűntetések átadása, valamint a kenyéráldás 16.30-kor kezdődik. Este köszöntik a jubiláns házasokat, majd 19 órától Bon Bon koncert, 20.30-tól Hestia show lesz. Vasárnap 10 órától ünnepi szentmisét tartanak.

Csanádpalotán augusztus 20-án 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődnek a városi programok. Ezt követően délben a templom előtti téren Kasuba Róbert plébános megszenteli az új kenyeret, majd ünnepi beszédet mond Perneki László polgármester. Csongrádon a Kossuth téren vasárnap 10 órakor kezdődik az ünnepi program. A köszöntőt Farkas Sándor miniszterhelyettes mondja, az új kenyeret Topsi Bálint plébános áldja meg. Ruzsán augusztus 20-án 9.30 órától tartják az ünnepi megemlékezést a templomban, melyet 10 órától ünnepi szentmise majd koszorúzás követ.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában