Az őstermelőknek, mezőgazdasági terményt árusítóknak nem kell helypénzt fizetniük

2023.09.30. 14:39

Vásárcsarnokot és új piacteret avattak Nagymágocson – Galéria

A nyitás napján zsúfolásig megtelt a nagymágocsi új vásárcsarnok. Zöldséget, gyümölcsöt, mézet, lekvárt, fűszer-különlegességeket, chilis készítményeket, vegyiárut is kínáltak az árusok. A helyiek jöttek, nézelődtek és vásároltak. Nagymágocson csütörtökön és szombaton lesz piac, igény szerint más napokon is.

Kovács Erika

Nagymágocson korábban is működött piac a Kossuth utca és a Szentesi út sarkán. Nagyon népszerű volt, az árusok szinte el sem fértek a tetővel ellátott árusítótéren. A környező településekről is érkeztek eladók, és olykor vevők is. A parkolási lehetőség szűkös volt, balesetveszélyes helyzetek alakultak ki. Az önkormányzat új parkolókat épített, de az is kevésnek bizonyult, továbbterjeszkedni pedig nem lehetett.

Kinőtték a régit, átvitték a pavilont a Petőfi térre

– Kinőttük ezt a piachelyszínt. Ráadásul jogos igényként megjelent az az elvárás is, hogy ne csak jó időben, hanem ha esik, ha fúj, ha nagyon hideg vagy nagyon meleg van, akkor is lehessen piacozni, illetve akár őszi-téli hajnalokon is, amikor még sötét van 

– mondta lapunknak Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere az ünnepélyes átadó után. Az Agrárminisztérium támogatásával építették fel a termelői piacot.

Amellett, hogy elkészült az infrastruktúra, ami szerintem egy városban is megállná a helyét, szeretnénk azt is elérni, hogy a nagymágocsi fiatalok egy kicsit forduljanak el a digitális világtól és adjanak teret az életükben a természetnek is. Bizonyos tekintetben mi jobb helyzetben vagyunk, mint a városban élők. Nálunk minden ingatlanhoz kert is tartozik, amit jelenleg sajnos nem művel mindenki. Holott a kertészkedés eredményeként nemcsak egészséges, saját termelésű áru kerül az asztalunkra, hanem élményekhez is jutunk, ráadásul bevétel is keletkezhet belőle. Ha több terem, el lehet adni a vásárcsarnokban, vagy a szabadtéri piacon

 – emelte ki Szebellédi Endre.

A központban kapott helyet az új piac

A vásárcsarnok a Szentesi út mellett, az önkormányzat és a művelődési ház közötti területen, a Petőfi park egy részén kapott helyet. A területe 200 négyzetméter, egy kisebb és egy nagyobb elárusító térrel. Mosdó, raktár és teakonyha is található benne. Napelemes rendszerrel fűtik, illetve hűtik majd az épületet. A vásárcsarnok mellett szabadtéri piacot is kialakítottak. A Kossuth tér sarkáról ide helyezték át a jó állapotú „pavilont”, vagyis a hagyományos piaci jelleg is megmaradt.

A vásárcsarnokban csütörtökön és szombaton lesz piac, de igény szerint más napon is kinyitnak majd. Az őstermelőknek, illetve azoknak, akik a szükséges engedélyek birtokában mezőgazdasági termékeket árusítanak, nem kell helypénzt fizetniük.

– Csak azt kérjük, hogy jöjjenek. A viszonteladóknak vagy nem élelmiszert árusítóknak ellenben kell helypénzt fizetniük. A kinti piacon bármelyik nap, a nap bármely szakaszában lehet árusítani 

– tudtuk meg a polgármestertől.

Felújítják a Petőfi teret is

Az ünnepélyes avatón Szebellédi Endre köszöntet mondott a kormánynak és Farkas Sándor agrárminiszter-helyettesnek, országgyűlési képviselőnek, hogy támogatták a beruházás megvalósítását.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy a Petőfi teret, ami a piac és vásárcsarnok környezetét is érinti, felújítja a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában