TOP 100

2023.10.23. 18:10

A motor hangja megbizsergeti a szívet - Motor, adrenalin, életérzés

Mintha készülő cikkünkhöz íródott volna az egyik közösségi oldal humoros igazsága: „Ön nagyon stresszes, ingerlékeny és kimerült. Felírok egy hét motorozást, aztán kenje neki!- mondja az orvos a betegének. A motoros társadalom bizonyára egyetért Kalmár Szilvia álláspontjával, miszerint a motorozás kiváló stresszoldó, de annál mégis jóval több! Az önkéntes kamarai tagsággal rendelkező cég, a Kalmár Motor egyik tulajdonosa Szilvia, 33 éve motorozik, ez idő alatt nagyjából 100 ezer kilométert tett meg motorkerékpáron. A motor számára szenvedély – ezt le sem tagadhatná a szőke ciklon, miközben kis- és nagymotorok, robogók, köbcentik és lóerők között pörög reggeltől estig.

Delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Bizsergés – üzletembereknek is

A japánok által kandó-nak nevezett bizsergető érzés páratlan – mondja: mélységes elégedettség izgalommal vegyítve, melyet akkor érezhetünk, ha kivételes értékű, minőségű és teljesítményű jelenséggel találkozunk. A motor hangja a testet-lelket megbizsergeti, függetlenül attól, hogy a száguldás, a motorozás iránti szenvedély érzése vagy az okosabb közlekedés a cél, például megkönnyíteni a napi közlekedést az országhatárnál. Vajon ennek köszönhető, hogy a Dél-Alföldön egyre többen pattannak motorra?

A Covid kitolta az embereket a szabadba, a motorozás remek hobbinak bizonyult. A robogóra különösen megnőtt az igény, sokan emiatt szereztek jogosítványt. A robogó gyors, kényelmes, kis fogyasztású, a belvárosi közlekedésnél kiváltja az autót, mert ingyen és könnyen lehet vele parkolni – ezt a vállalkozók, menedzserek is szeretik, no meg azt is, hogy nyílt végű pénzügyi megoldással is könnyen hozzáférhető. (125 cm3 kategóriáig alanyi jogon visszaigényelhető a motorkerékpár árának áfája.)

Adrenalinimádóknak
Motorozni-robogózni trendi, menő; a moci vezetője laza, olyan, aki szereti a kihívásokat – életkortól függetlenül. Egyre több házaspár rázza fel a kapcsolatát azzal, hogy közös élményeket szerezve motoron fedezik fel a világot. Sokan akkor vesznek túramotort, amikor a gyerekek kirepültek a házból. A motorozásnál a kor nem számít, de a jó reflexek, a felelősségteljes közlekedés a motorozáshoz alapvető fontosságú.
Akik az életérzésért, az adrenalinért ülnek motorra, a „csupasz” (naked) motorok közül keresgéljenek! Ezeknél nincs szélvédő, külső burkolat, így a 130-140 km/óra sebesség mellbevágó.

Fotó: Karnok Csaba

Túramotorosoknak
A hosszú távú motorozásra tervezett, nagyobb, 900-1000 köbcentis modellek több mint 100 lóerővel akár egy tengerparti útra is ideálisak; páratlan élményeket nyújtanak azzal, hogy vezetés közben a természet szépségei is felfedezhetőek. A Kalmár Motor 2004 óta rendszeresen szervez motorostúrákat a motoroskultúra népszerűsítése, a közösségépítés miatt. Kalmár Szilvia állítja, ügyfeleik 95 százaléka felelősségteljes motoros, ő maga is hirdeti ennek fontosságát.

A kávézótól kávézóig guruló motorosok (café racer-stílus) szintén megjelentek az aszfalton, a motor megjelenése dominál, számukra a motor egyedi megjelenése a fontos). 
A sportosabb hölgyeknek a váltós motor ajánlott, a kecsesebb stílus képviselőinek a kis- és közepes robogó a praktikus: ezzel könnyű parkolni, bevásárolni, munkába menni, gyereket szállítani. 

A divat diktál

Nem feltétlenül a leggazdagabbak kiváltsága egy minőségi motor, egyre többen autó helyett használják a gépjárműnél jóval takarékosabb kétkerekűt – még annak tudatában is, hogy az országúti motorozáshoz speciális felszerelés, ruházat dukál. Mindegyik motortípushoz terveztek trendi ruházatot: kabátot, aláöltözetet, lábbelit, nadrágot, bukósisakot. Itt egy példa, miért van erre szükség. A hétköznapi farmernadrág nem felel meg, arra itt a motoros farmernadrág, amely eséskor a test legjobban veszélyeztetett részeinél (térd, csípő) TWARON anyaggal bélelt része miatt 8 másodpercig nem szakad el – ez közlekedési balesetkor, eséskor nagyon hasznos. A bőrruha 4 másodpercet bír ki hasonló körülmények között.

Rapid számítások
Valamennyi minőségi termék, és ennek bizony ára van. De nézzük, mennyi az annyi, ha a lehető kisebb költségvetéssel számolunk. Egy 125 köbcentis motortípus teljes ruházattal együtt nagyjából 1,6 millió forintba kerül. És íme a másik véglet: felsőkategóriás modell 900 köbcentivel 6-7 millióért kapható, ehhez jön a prémium bőrdzseki (az egyik legjobb motoros bőrdzseki például kecskebőrből készül) farmernacival, kesztyűvel, sisakkal, lábbelivel, telefonálásra is alkalmas, mikrofonbeépítéssel ellátott bukósisakkal együtt összesen nagyjából félmillióért.

Fotó: Karnok Csaba

Elektromos motorok a fenntarthatóságért
Hazánkban a motoros főszezon tavasztól őszig tart, főleg hobbi motorosok közlekednek az utakon. Nyugaton viszont tömegek járnak munkába motorral, kerékpárral, rollerrel– avat be a trendekbe az ügyvezető- tulajdonos, hozzátéve, csak idő kérdése, mikor köszönt be az fenntarthatóságot segítő elektromos motorkerékpárok korszaka Magyarországon is. Hamarosan a magyar piacon is megvásárolhatóak lesznek a Yamaha elektromos kerékpárjai.
Vízi sportokban is otthon
A vízi sportokat kedvelők körében egyre népszerűbb a sup és a jetski. Meg sem lepődünk, hogy ezekhez is a Covid hozta meg a kedvet, csakúgy, mint a hajózáshoz szükséges csónakmotor és hajótest vásárláshoz. Az is motiváló, hogy 2022. januártól 9,9 lóerőről 20 lóerőre emelték a teljesítményhatárt azon hajótestekre, amelyekkel vízijártassági jogosítvány nélkül, 16 év felett, csónak kategóriában bárki vízre szállhat; ezekhez még hajólevél sem szükséges. A Kalmár Motor a keresleti igényt látva azonnal lépett, és ma már a vízi sportok szerelmeseit is kiszolgálja üvegszálas hajótestekkel, SUP-pal, jet-skivel, de még quaddal is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában