Hirdetés

2023.11.17. 10:42

Milyen függönykarnisokat ismerünk?

A megfelelő függönykarnis kiválasztása nem minden esetben annyira egyszerű, mint ahogyan azt gondoljuk. A különböző típusok, méretek és kialakítások sokak számára tudnak nehézséget okozni. Mivel a függönyök nem csak a sötétítésért felelősek, hanem bizony dekorációként is fontos elemei lakásunknak, a függönykarnis megléte bizony fontos. Nézzük tehát, hogy milyen függönykarnisokat ismerünk és mit vegyünk figyelembe a választáskor.

PR cikk

A fotó forrása: ronstik - stock.adobe.com

Függönykarnis típusok

Kezdjük tehát a különböző típusokkal: oldalfali és mennyezeti karnis, egysoros és kétsoros, teleszkópos és sínes. Az első kategória azt különbözteti meg, hogy a karnist a mennyezetre vagy az oldalfalra helyezzük fel. Az egysoros hagyományos megoldások mellett rengeteg két soros darabot is találhatunk, mely lehetővé teszi, hogy két függönyt helyezzünk fel. A kétsoros karnisokkal tehát kényelmesen használhatunk mind sötétítő, mind pedig dekorációs függönyt egy ablaknál. Ez sokak számára fontos szempont, emiatt is olyan népszerűek a kétsoros megoldások.

Mit vegyünk figyelembe az elhelyezéskor?

Az elhelyezéskor több szempontot is figyelembe kell vennünk. Elsődlegesen, a fent említett mennyezeti vagy oldalfali elhelyezést. Ez leginkább az ablak kialakításától függ. Továbbá, a karnis hosszát is le kell mérnünk, hogy tökéletesen passzoljon az ablakhoz. Ez kevésbé fontos a teleszkópos kialakítás esetében, azonban ebben az esetben is érdemes a méreteket ellenőrizni.

Milyen anyagot válasszunk? 

Az alapvető típusokon kívül a függönykarnis anyaga is fontos választási szempont. A leggyakoribb anyagok a fém, a fa és a műanyag. A döntés ebben az esetben leginkább az adott helyiség stílusától függ. Egy alapvetően fa bútorokkal berendezett szobában természetesen a fa függönykarnis mutat majd a legjobban. Egy minimalista nappaliban azonban a fém ideálisabb választás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában