Helyi életstílus

2023.12.08. 21:30

A hónap növénye: a gímpáfrány

Majzik Attila

A gímpáfrány zöld levelei télen is mutatósak. Fotó: SZTE Füvészkert

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert / Facebook

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje minden hónapban megválasztja a hónap növényét, decemberben a megtisztelő titulust a gímpáfrány nyerte el.

Az erős mezőnyben megannyi növény tülekedett, de a bombaformában lévő gímpáfránnyal nem bírtak zöld ellenlábasai.

És akkor néhány szót a győztesről: a fodorkafélék családjába tartozó, védett páfrányunk határozottan mészkedvelő. Nem csak úgy, ímmel-ámmal piszkálgatja, fitymálgatja a meszet, hanem egyenesen imádja, nem tud betelni vele. Az már sokat elárul egy páfrányról, ha rögtön ez a legfontosabb információ róla.

Persze a gímnyelvű fodorka néven is ismert növény nem csak a meszet imádja, de a középhegységek szurdokerdeit is, ahol szívesen előfordul, de sziklaerdőket és bükkösök aljnövényzetét sem veti meg.

Felénk, az Alföldön leginkább a régi, kövezett falú itató kutakban bukkan fel, ahol a téglákon visszacsorgó víz hűvös, párás mikroklímát teremt a páfrány számára. No meg persze a Füvészkertben, ott a sziklakerti gyűjteményben találkozhatunk gímpáfrányokkal.

Ha pedig otthon szeretnénk gyönyörködni december hónap növényében, akkor lehetőleg nyirkos, jó vízelvezetésű talajba ültessük, ahol árnyék van és pára, ott érzi jól magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában