Helyi életstílus

2024.02.12. 21:30

Annyi a télnek, ha a busókon múlik – Galéria, Videó

Suki Zoltán

Több ezer maskarás űzte a telet. Fotó: Donáth Attila

Szerencsére egyáltalán nem félős Donáth Attila kollégánk, aki egész közel merészkedett a mohácsi busókhoz a hétvégén, és még nagyobb szerencsére képeket is készített róluk. Miután hazaért azt mesélte, hogy a telet igazából nem is kellett elzavarni, mert jó idő volt, és elment magától. A búcsúztató ennek ellenére kiváló hangulatú volt, jól megszervezték, és ráadásul még fagyi is volt. Aki akarta, megehette az év első hideg nyalatát is a hétvégén.

Attila azt is elmondta, hogy idén is rengetegen voltak kíváncsiak maszkos rémisztgetőkre. De főszereplőkből sem volt hiány. A szervezők szerint február 8-a és 13-a között 2500 maskarás és 71 busócsoport vesz részt. A népszokás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnap tartották meg. A busók február 11-én keltek át csónakkal a Dunán, vonultak fel a belvárosban. Vízre tették a farsangi koporsót, avattak új busókat és gyújtottak egy hatalmas máglyát a város főterén. A busójárást első magyarországi elemként vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az az UNESCO 2009-ben.

Innentől kezdve pedig reménykedhetünk, hogy nem kell bosszút állni a busókon, és tényleg sikerült elűzniük a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában