Szeged

2024.02.08. 21:30

Egyedülálló orchideákat csodálhatunk meg a Füvészkertben

Tematikus sétákon mutatják be az SZTE Füvészkertjének éppen most virágzó trópusi orchideáit február 11-én, vasárnap, valamint február 24-én. Az érdeklődők e csodás növények tartásáról is kaphatnak információkat elsőkézből, helyi szakértőktől.

Tamási Anna Éva

Virágoznak az egyedülálló orchideák a Füvészkertben.

Fotó: Karnok Csaba

Ha az orchidea szót halljuk, trópusi álomnyaralásunk elképzelt helyszíne villan be, vagy a nagyobb üzletekben kapható, akár több hónapon át virító, lenyűgöző színvilágú lepkeorchidea. Ez utóbbi könnyű tartása miatt is nagy népszerűségnek örvend. Kevesen tudják, hogy a Kárpát-medencében is több mint ötven orchidea-faj őshonos, amelyek nem kevésbé szépek, mint meleg égövi rokonaik. Egyébként az orchideafélék azért is különlegesek, mert ez a növényvilág legnagyobb fajszámú családja.

Februárban közel száz tő virágzik egyszerre a szegedi füvészkert gyűjteményében. A mérsékelt éghajlaton üvegházakban nevelt trópusi orchideák nagy része ősszel és télen hozza egzotikus virágait, az SZTE Füvészkertjében található orchideaház is ilyenkor mutatja legpompásabb arcát. A botanikuskert gyűjteménye mintegy félszáz nemzetség több mint 250 egyedét mutatja be. Az állományt 2020-ban költöztették új helyre. A szakvezetéseken való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában